dimecres, 26 de novembre del 2008

"¡ Espanniia se desmembraaa ! "

La Caixa, Repsol, Lukoil i el nacionalisme-La Caixa podria vendre la seva participació en Repsol a la petroliera russa Lukoil. Aquestes operacions financeres d'alta volada aparentment queden molt lluny, però com s'ha vist aquests dies, poden tenir conseqüències. No tinc gaire clar, tanmateix, de quina forma pot afectar-me a mi o als meus aquesta operació. De fet, la lectura que faig és que La Caixa vol aconseguir liquiditat i es ven la seva part de Repsol. Entenc que aquesta liquiditat servirà per afrontar la situació de crisi financera i, potser, es traduiria en una major facilitat per a concedir crèdits.
El cas, però és que a Madrit, sempre Madrit, han posat el crit al cel. Quin crit? com no: "¡Espanniia se desmembraaa!"I és que es veu que Repsol no pot deixar de ser "espanyola".
Llavors un pensa que Endesa podia deixar de ser "espanyola", a condició que no fos "catalana". Hi han altres casos similars.
Un pensa també que Repsol, Endesa, la La Caixa mateix no són ni espanyols, ni alemanys, ni italians ni catalans ni res d'això. Són grans grups empresarials que tenen unes persones a les direccions respectives que són més o menys afins, amics, aliats, avaladors, amb persones que estan a les direccions de partits, governs o institucions internacionals, estatals, autonòmiques o municipals. Aquestes persones són intercanviables i els que avui estan a la banda empresarial, demà estan a la banda del poder polític, tot i que, em fa l'efecte que, manta vegades, és indistingible.
Això sí, les lluites pel poder entre faccions diverses del complex polític-financer-empresarial són acarnissades. Només val la victòria. No es fan presoners. Val tot.
Val llençar l'opinió pública contra l'enemic. En el cas espanyol hi ha una forma fàcil d'excitar l'opinió pública: que venen els catalans!



En el cas de La Caixa, resulta que no es pot vendre Repsol perquè això va en contra de l'espanyolitat. Però repsol no és espanyola, ni és sueca, ni res de res. A veure si ho entenem: no té país. És una puta transnacional que ha contaminat i destruït el medi ambient a l'Amèrica Llatina i que ara, és objecte d'un intercanvi de cromos entre capitalistes, i resulta que això no agrada als capitalistes que es queden sense el cromo. Però, és clar, no s'explica així. En canvi s'explica que Si Espanya, que si Repsol, que si "podemos" que si l'Eurocopa i que, a més, han guanyat la Davis. La perla: "Hay que impedir que Repsol caiga en manos rusas."
D'això que estan fent per Madrid se'n diu atiar el nacionalisme, amb l'adequada quantitat de catalanofòbia, per defensar els interessos particulars de certa facció de capitalistes. Probablement, la mateixa facció que estan darrera de certs mitjans de comunicació o de certs grups empresarials i financers.
Tenim doncs, a més, ara que s'acosta Nadal, un bon motiu per a un nou boicot als productes catalans per les Espanyes, o potser una retirada massiva de fons de les oficines de "La Caixa" per part de nacionalistes espanyols indignats, o alguna bestiesa nacionalista espanyola de les habituals. Què ens juguem?
Doncs això. Que ja trigaven. Mentrestant la crisi segueix enviant treballadors al carrer. La pega dels treballadors que se'n van al carrer en territori català és que, a sobre de la crisi tenen un problema afegit: són catalans, independentment del seu lloc d'origen.
Són catalans per molt que en reneguin. Se sentin catalans o no se'n sentin. Resulta que quan una empresa tanca a Catalunya, hi ha molts que se n'alegren a Espanya.
Per descomptat, els treballadors que se'n van al carrer a Catalunya poden tenir la certesa que ells estan (estarem?) els últims en la cua de les ajudes de l'estat, si n'hi han.
Algú es pensa que amb la crisi canviarà el mapa dels Països Espoliats?
Segur que els directius de La Caixa ha tingut molts "amics" i "aliats" a Madrid i les Espanyes. Segurament hi tenen molts interessos econòmics i comercials i, en virtut d'això, acotaran el cap i empassaran amb el que calgui. Ja ho veurem. No ens enganyem: "La Caixa" no és catalana. És exactament un gran grup financer i empresarial i la seva identitat només és una façana, o una imatge de marca, però res més.
No seré més ric pel fet que "La Caixa" obtingui beneficis, ni deixaré de pagar la hipoteca, ni el TeleTAC de l'autopista. Ni parlar-ne d'això. La Caixa no és cosa meva. Si de cas, com a molt, en soc un client; i, evidentment, això també val per Repsol, Endesa, Telefónica o Gas Natural, per dir-ne algunes. Jo soc un treballador que demà anirà a la feina. Que potser necessitarà un crèdit i que potser anirà a una caixa a demanar-lo. I resulta que potser no me'l podran donar si no hi ha liquiditat. No és una qüestió de nacionalisme, és una qüestió del dia a dia.
La qüestió serà nacionalista, i moltes coses més, quan aquí no hi hagi feina i, pel fet de ser catalans, a més de cornuts també ens tocarà pagar el beure.
Com sempre. (com sempre? serà com sempre ara també?)
Algú va dir que el treballador català està doblement oprimit: per treballador i per català.
Espero que això ho entenguin els treballadors que s'estan quedant al carrer.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja he fet algunes reflexions al voltant dels orígens d'aquesta crisi, i com s'està traslladant a tots els nostres sectors productius, i en especial a la indústria de l'automòbil. Una indústria que té una especial significació quantitativa i qualitativa al nostre país (al llarg i ample), com ho demostra la localització de factories de les marques SEAT, NISSAN i FORD.
La importància d'aquesta indústria no ho és sols quantitativa, per els milers de llocs de treball directes i, encara més, per els milers de milers de llocs de treball indirectes que generen, sinó, encara més, per la qualitat dels llocs de treball generats directament i indirectament, em referisc als milers d'enginyers i tècnics especialistes ocupats en aquesta indústria i en la seua indústria auxiliar.
Ahir, vam saber l'ERO que ha presentat la factoria d'Almussafes (Ribera Alta) de la FORD, afectant a 5.000 treballadors, en els propers dies sabrem els ERO que afectaran a la resta de la seua indústria auxiliar. I amb això, després del desmantellament de la indústria de l'acer als anys 80 a Sagunt, pot convertir-se en la aniquilació total del teixit industrial del País Valencià.
Tot això, ens demostra la inoperativitat i incapacitat d'Espanya com a projecte econòmic i social per al nostre país. Ara més que mai necessitem dels instruments polítics que gaudeix un Estat per reconduir la situació i evitar aquest desmantellament, que no sols ho serà de la indústria automobilista, sinó de tot el teixit econòmic i social.
Ens hi va el nostre futur més immediat, potser no més de cinc mesos sinó es prenen mesures. Amb la independència, sols dependrà de nosaltres.

Anònim ha dit...

Efectivament aquests espanyolets són curiosíssims: alemanys: sí. Catalans o russos amb capital americà: no. Anirem seguint les diferents reaccions a l'intent de compra d'accions dels nostres garrulos veïns, per formar-nos un mapa clar de les seves capricioses preferències.

Anònim ha dit...

Estem en mans d'ineptes i per això se'ns pixen a sobre i a més en presumeixen.
La realitat és que la gent som molt mesells tots plegats.
Ja tenim el que volem encara que plorem.
Perfecte, una resposta unitària i apa, discurset de pa sucat amb oli, i a correcuita cap a casona, que els ciutadans ja estem preparats perquè se'ns tornin a pixar a sobre.
REFERÈNDUM JA!!!!!!!!!!!!
Tenim dret a viure millor!

Anònim ha dit...

A Madrid estan molt espantats, la gent gran i no tan gran, acapara queviures per resistir una llarga temporada, els supermercats s’estan quedant vuits, i els carrers tambè. Ha augmentat la venda de caixes de seguretat, i fins i tot n'hi ha que han marxat lluny de la capital d'Espanya cap a la resta de la Península.
El motiu: que venen els russos! els que es varen endur l'or a Moscou, els rojos de Stalin, Lenin i companyia, per això Madrid, com si es tractés de la defensa de la ciutat davant del Francès pel dos de maig que ara en commemoren el bicentenari, està esvalotada, i no és per a menys; verge de la vera creu i m'cagu'en ses putes sagrades de Manacó, resulta que el traïdor d'en ZP vol vendre REPSOL, una empresa privada espanyola als Russos de Lukoil. Quina traïció al país, quina barbaritat, però com pot ser que una Empresa privada Russa compri accions d'una Empresa privada Espanyola?. A Espanya no ho fem pas aixó a Sud-América, aquest ZP s'ha begut l'enteniment, brama en Mariano, liberal de nit i idiota ple d'ira i de fúria de dia.
Oblida el Sr. Mariano que fou sota el Govern del seu Partit, que es varen privatitzar la majoria de les grans empreses espanyoles i no precisament d'una manera gaire diàfana. No entenc de que s'exclama ara, a no ser que es pensi que rere Lukoil hi hagi quelcom més perillós, dolent i pervers que els russos:
Gas Natural, amagada, esperant clavar la queixalada vampírica dels catalans al cor d'Espanya, aixó ho explicaria tot.
No hem d'oblidar el seu eslògan: antes alemana que catalana, només que va acabar sent italiana, Endesa, em vinc a referir. Aquesta deu ser la causa real i no la por als russos.
Aquests rupestres ibèrics són els que defensen Espanya sota capa i espasa a la seva antiga manera i així està de malament la cosa aquesta del mig de la península Ibérica.

ART & ARTESANIA BERTA. Berta ha dit...

Jordi: t'estimo, t'estimo i t'estimo

truca'm

La teva estimada