dimecres, 12 de novembre del 2008

90, ANYS.

Avui fa noranta anys de l'armistici que va posar fi a la Primera Guerra Mundial, coneguda també com la Gran Guerra europea del 1914 al 1918.
En aquell moment hi ha qui va arribar a dir que seria la darrera guerra de la humanitat ja que aquell horror global havia superat tots els límits. Hom deia que seria "La guerra que acabaria amb totes les guerres".
Van haver de passar menys de vint anys per a pulveritzar aquests somnis. El revengisme cec que va humiliar els vençuts va sortir molt car. I diuen que va ser el pacifisme a ultrança de Chamberlain i d'altres que va regalar Txecoslovàquia a Hitler.
Avui en dia ningú no se'n recorda d'aquesta guerra. Potser un causa és que els bàndols no estaven tan ideològicament clars com a la II Guerra Mundial. Eren guerres entre imperis que vivien en un equilibri precari. Europa era un polvorí on una guspira podia desencadenar el desastre. A ulls d'avui no era tan fàcil dir qui eren els bons o els dolents.
Els alemanys eren un imperi militaritzat i Àustria-Hongria era una presó de pobles, però traient el vernís democràtic dels britànics que en quedava?
Una potència colonialista. I l'Imperi Rus ja sabem com va acabar.
Va ser la darrera guerra en que la lluita es feia bàsicament al front. La imatge que n'ha quedat és la de fotografies en blanc-i-negre de soldats enfangats a les trinxeres.
Encara l'aviació no havia descobert el seu poder destructiu i desmoralitzant sobre la població civil (Aquest "descobriment" s'esdevingué durant el conflicte 1936-39 bàsciament sobre sòl català i basc). En aquella època encara hi podien haver herois romàntics com ara el Baró von Richtofen el Baró Roig. El seu Fokker triplà fou, i és, una icona que evoca aventures d'altres èpoques. Sorprén que morís amb...vint-i-sis anys!
Parlant d'herois romàntics no podríem oblidar Mata-Hari la stripper (que en diríem avui) que es feu espia per amor i que (segons la revista Sàpiens) va estar a punt de venir a viure a Barcelona. S'hagués lliurat de ser afusellada.
Queda tan lluny aquest conflicte! Noms de cruentes batalles com Gal·lipoli o Verdum encara ens ressonen. Avui he llegit aquí que encara viuen combatents d'aquella guerra. Sempre m'ha semblat que la gent que ha sobreviscut grans horrors surt més resistent. Que no haurà passat la gent que ha viscut una guerra! I quan veig que encara estan vius i riuen m'avergonyeixo de veure que sovint ens queixem per foteses....
Tornem a la Guerra. L'estat espanyol era neutral però grups catalanistes hi van acudir a lluitar del costat dels aliats. Els van enrolar a l'exercit francès (a la Legió Estrangera) i no se'ls va reconèixer la seva contribució com es mereixia. A banda d'això, com és ben sabut, el Mariscal Joffre nordcatalà de Rivesaltes va ser un dels militars més famosos i populars de la guerra. Mentrestant una gran epidèmia de grip va afectar la població de tota Europa.
Curiosament se la coneix com a grip espanyola donat que era l'únic lloc que en parlava lliurement. La resta ho censurava per a no desmoralitzar les tropes al front.
Moltes coses es podrien dir de la I Guerra Mundial. Va ser la primera en fer servir armes químiques com ara el gas mostassa. Va englobar mols conflictes d'alliberament nacional a l'Europa Oriental. Va amagar el genocidi armeni, esdeveniment encara sense ser reconegut per Turquia. (Diuen que quan alguns nazis van mostrar ls seves reserves a portar a terme la "solució final" als jueus, Hitler va argumentar Qui recorda ara els armenis?)....
Finalment el conflicte que va esclatar amb l'assassinat de l'Arxiduc Francesc Ferran a Sarajevo per part d'un nacionalista serbi va acabar avui fa noranta anys (en realitat el Tractat de Versalles es va signar l'any següent) amb el desmantellament dels Imperis Centrals, especialment cruel la divisió territorial a Hongria, i per això hi ha minories hongareses a tots els països del voltant sense que mai hagin emigrat, (No és d'estranyar que hi sorgís el moviment Nem Nem Soha) i les condicions econòmiques abusives al Segon Reich Alemany que van provocar la ruïna i un sentiment de revenja que ja sabem com va acabar..Oi??.