dijous, 3 d’abril del 2008

1 comentari:

Anònim ha dit...

Quan les veus dels dirigents d'un partit polític són dissonants les persones que el formen i les que hi tenen un lligam afectiu o ideològic se senten desorientades, l'organització que el sustenta perd la seva força i la realitat sociocultural que s'hi ha conformat es disol o difumina.
Un partit no és tan sols una part de l'espectre polític sinó molt més: conforma una realitat sociocutural determinada on s'apleguen empàticament afinitats ideològiques i emotives. Aquesta realitat és fràgil perquè en gran part es fonamenta en la sincronia organitzada de les veus dirigents i en les rutines organitzatives acceptades d'antuvi.
A causa d'una forta dissonància un partit pot perdre el sentit de grup unit i sofrir en el seu interior ruptures, desercions o esquerdes difícils de tancar i també pot originar portes enfora desconfiança i allunyar possibles adhesions.
El que dirigents diversos d'un mateix partit pugnin entre ells per aconseguir ocupar els llocs de l'organigrama dirigent i controlar-ne les estratègies i ideologia és l'evidència diàfana que hi manca el líder "natural" o, en el seu defecte el "preparat". Entre aquells dirigents hi ha certament polítics professionals, vocacionals o construïts que poden i podran exercir el lideratge d'aquell partit (discutit o acceptat en silenci o obertament), però no tenen el poder del líder conductor moral del grup.
La dissonància erosiona, la diversitat enriqueix. No s'ha de confondre, doncs, dissonància amb diversitat o diferències, cal tan sols recordar que amb notes necessàriament diferents es composen les simfonies. I seria bo que també els partits polítics ho recordessin.
O potser no és temps per la lírica ...