dilluns, 28 d’abril del 2008

Ja hem begut oli!


Semblava que després de l'oli de colza, ja no era possible un altre cas semblant, però resulta que sí.
El ministeri de Sanitat detecta uns olis contaminats amb hidrocarburs i el primer que fa és dir que ningú compri oli de gira-sol perquè és clar, ningú que encarà no s’hagi contaminat ho faci sota la seva responsabilitat.
Que en són d’hipocrites! si els suposats controls de qualitat dels aliments funcionessin com ens asseguren, no haurien permès que aquests productes en mal estat arribessin a les prestatgeries dels supermercats.
Un altre punt a tenir en compte, és que només parlen d’oli de gira-sol com a producte únic contaminat, però i tots els productes que en porten en els seus ingredients? Potser si ens entretenim a mirar la composició del que tenim dins els armaris de casa descobrirem que tot pot estar contaminat.
Abans les empreses feien servir olis i grasses vegetals procedents de la palma o del coco en els productes alimentaris, però els van canviar per gira-sol perquè és millor pel colesterol.
Si ho mirem amb atenció podem trobar aquest oli en: el tomàquet fregit, la bolleria industrial, el pa de motllo, les galetes... és a dir, tots aquells productes que precisen olis o grasses vegetals per la seva elaboració. Però és clar això no es pot dir perquè pots paralitzar un país, imagineu què passaria si ens posem a pensar quins olis utilitzen els menjadors escolars, els restaurants i fins i tot la pizza que encarreguem a domicili.
Però tothom tranquil que hi haurà una selecció natural com en el cas de les vaques boges i si et toca mala sort i sinó millor. Què hi farem, continuarem tenint fe cega amb el ministeri de sanitat que tan bé procura per nosaltres.

3 comentaris:

Tertulià ha dit...

En aquest país tenim un precedent d’adulteració alimentaria prou important com per a prendre’ns la recent alarma de contaminació de l’oli de girasol molt seriosament. Potser en l’imaginari popular ja s’han difuminat les conseqüències per a la salut de milers de ciutadans que va provocar el cas de l’oli de colza embenzinat, una creu que els afectats encare pateixen.
La precaució que les autoritats han mostrat en aquest cas, vistos els antecedents, és encomiable en la mesura que ho és també la forma barroera amb la que s’ha tractat la crisi, no és possible que el ministeri competent generi aquest enrenou sense saber si totes les marques estan afectades, si el desconeixement de l’afectació és qüestió de dies, es prohibeix el consum fins que no s’obtinguin les garanties i prou.
L’altra dia en un reportatge fet per TVE es veia a la gent prenent-se l’avís a la torera, no donant crèdit a les consignes realitzades pel ministre Sòria, potser és que en les formes del ministeri no s’aprecia una importància cabdal però en canvi si que la transmet el fet de que avui s’han fet públiques 200 marques comercials d’oli de girasol, que estan netes de la contaminació d’Ucrània.
I després de tot el rebombori, jo encara no sé quin ha estat realment el problema ni quines conseqüències pot provocar consumir partides d’oli contaminat. El que queda clar és que el govern, necesita millorar i molt en comunicació.

Anònim ha dit...

Els inspectors de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) comprovaran que avui estigui retirat tot l’oli de girasol del mercat. Davant la falta de concreció, Sanitat va optar ahir per tranquil.litzar les persones que els últims mesos han elaborat plats amb aquest oli, encara que va demanar que es deixi d’utilitzar el producte emmagatzemat. Escoles, restaurants, hospitals utilitzen de base pels fregits i cuinats l’oli de girasol, mentre que es reserva l’oli d’oliva per prendre en cru, per tant, la població afectada per l’alerta del govern és molt extensa. Les autoritats sanitàries volen tranquilitzar als consumidors informant-los que el procés de refinat i dilució de l’oli situen la contaminació a nivells ínfims i que el risc seriós per la salut seria a partir d’un consum diari durant anys.
Ens trobem així davant d’un nou problema derivat de la rendibilitat de producció de biocombustibles?

rafael ha dit...

Tienes razon..¿ Cuantas conservas hay, con aceite de girasol? muchas..
Pero lo realmente grave es, que no hay marcas y simplemente dicen: Aceite de girasol, embotellado en el poligono tal, carretera de Andalucia Km. xx, ni marca ni ¡NADA! ¿ Tu crees que controla esta gente?.¡ Y un huevo !, nos mataran, con tanta mierda de alimentos, descontrolados. besitos