dijous, 15 de maig del 2008
SOM LO QUE SEMBREM.
Som lo que Sembrem és la Plataforma creada per donar suport a una Iniciativa Legislativa Popular que aturi els cultius i aliments transgènics a Catalunya.
La plataforma Som lo que sembrem es crea amb la voluntat de promoure una iniciativa legislativa popular per aturar els cultius i aliments transgènics a Catalunya.
La proposta sorgeix des de l'Assemblea Pagesa de Catalunya, però ja en formen part moltes organitzacions o persones d'àmbit nacional preocupades per aquest problema i disposades a col•laborar en la campanya.
Perquè la proposta de llei sigui sotmesa a votació en el Ple del Parlament cal un mínim de 50.000 signatures.
"Catalunya és la segona regió europea amb més quantitat de cultius transgènics"
Què és un transgènic?
Un transgènic és un ésser viu modificat artificialment mitjançant la manipulació dels seus gens. La tècnica consisteix en introduir un gen d'una altra espècie a un organisme que mai no arribaria a tenir-lo de manera natural. El producte transgènic per excel•lència és la soja, però també n'hi ha d'altres: blat de moro, tomàquet, cotó o patata. A més, ja s'experimenta amb gens de vaca, porc i rata. A hores d'ara, es desconeixen quins efectes poden tenir aquests aliments en la salut humana, ja que no s'ha investigat. Pel què fa al medi ambient, els perjudicis són visibles: contaminació de cultius ecològics i pèrdua de la diversitat agrícola. A més, el sector agrícola també es veu perjudicat per la pèrdua de llavors i per la desaparició de les pràctiques de conreu tradicionals.
"El tema ens afecta a tots".
Actualment, es poden patentar organismes sencers, cèl•lules, cromosomes i inclús gens. Les empreses que els “inventen” tenen el dret de patentar-los i passar a ser propietàries de bona part de la producció mundial de llavors, unes llavors que generaran plantes que acabaran, per diversos mitjans, amb la competència tradicional i ampliaran, així, el mercat per a les multinacionals ames de la vida.
Som lo que Sembrem
> És una llavor que plantem pel futur de la nostra terra i la nostra alimentació.
> És una consigna honesta i independent de la societat rural que busca el suport de la majoria consumidora urbana per un model agroalimentari bo, net i just.
> És la defensa d’una petita pagesia, vital per l’equilibri territorial i la seguretat alimentària del nostre petit país.
> És respecte cap al medi, la terra i les formes tradicionals de relació amb ella.
> És la defensa de les varietats pròpies com un dels nostres patrimonis culturals més importants.
> És un no rotund a les patents i manipulacions dels organismes vius.
> És la última possibilitat de l’agricultura i l‘alimentació ecològica a Catalunya.
> És la salut a través de l’aliment (per saber el que mengem, hem de saber el que sembrem).
> És l’aliment com a necessitat humana i no com a mercaderia industrial.
> És el consum crític: alimentació de proximitat, de temporada i saludable.
Les amanenaces dels transgènics lamentablement ja s'han vist confirmades ja que les llavors modificades geneticament s’han escampat i han contaminat altres cultius.
Aquestes llavors modifcades geneticament. contribueixen a la pèrdua de diversitat agrícola i desplaça els cultius tradicionals . a més de crear una dependència abosluta per part de l'agricultor a les grans empreses que els obliga a comprar cada any la llavors modificades necessaries per el cultiu.
Però el més greu és que estem exposat a una experimentació massiva d'imprevisibles conseqüencies per la salut humana, que ha fet que a molts països s'hagi aplicat el principi de prevenció.Finalment cal dir que en cap cas els organismes geneticament modificats no són necessaris per a les persones i és absolutament fals que es necessiten per solucionar els problemes de la fam al món.Aquest arguments ja es van plantejar al impulsar ja fa anys la mal anomenada "revolució verda".i amb tot la fam continua creixent i les desigualtats socials
La fam té les arrels en la mala distribuió de la riquesa, les desigualtats i la destrucció dels recursos naturals i es per això que des del meu bloc vagi la meva solidaritat amb l' plataforma .Perquè amb el menjar no s' hi juga avancem cap una societat lliure de transgènics.
La Comissió Europea va anunciar que "la modificació genètica pot induir canvis dràstics no intencionats en la composició dels aliments". I Greenpeace alerta que alguns dels perills d'aquests cultius són l'increment de l'ús de tòxics en l'agricultura, la contaminació genètica, la contaminació de la terra, la pèrdua de la biodiversitat, el desenvolupament de resistències en insectes i males herbes i els efectes no desitjats en altres organismes.
Pel que fa a les conseqüències sobre la salut, Som lo que sembrem informa que els productes modificats genèticament poden induir a l'augment de les al•lèrgies, generar resistència als antibiòtics (com el transgènic BT176), o provocar efectes directes sobre els pagesos.
Som lo que sembrem pretén que es declari Catalunya territori lliure de conreus transgènics. De moment, però, a Catalunya ja tenim la tercera generació de catalans químics, però les farmacèutiques i les empreses que "vetllen" perquè els aliments vagin ben plens d'additius i per la modificació genètica dels productes ho fan amb tota impunitat.
No parlem d’uns conreus anecdòtics, ja que al 2002, segons el Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA), ja ocupaven 59 milions d’hectàrees, amb un creixement anual del 12%.No parlem d’una possibilitat que poden escollir els qui decideixen menjar transgènics.No parlem d’una millora de la biodiversitat.
Parlem del control total sobre la vida de les persones i el desenvolupament dels pobles, parlem sobre la impossibilitat propera de menjar res que no estigui contaminat, parlem de la fam promocionada des de les multinacionals com a forma de lucre, parlem d’un dels principals reptes dels propers anys...És per això que s'ha constituït la Plataforma Som lo que Sembrem, encarregada d'impulsar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per una agricultura i una alimentació sense transgènics.En el pla europeu, són cada cop més els estats i les regions que tracten d'eliminar els cultius i aliments transgènics per protegir la salut de la població i la biodiversitat. Mentrestant, a casa nostra, l'Administració continua sense donar resposta a les reiterades reclamacions de la societat civil per aturar-los. I al contrari, hem de veure com es sanciona els qui denuncien les irregularitats i les conseqüències d'aquests cultius.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
2 comentaris:
Oficina General de coordinació
Assemblea Pagesa de Catalunya
c/ Lleida, 1 baixos. 25600. Balaguer (la Noguera). Països Catalans
ilp@somloquesembrem.org // 973.45.06.83
Horaris:
Dilluns, dimarts i divendres 9 a 2 migdia
Dimecres i dijous 4 a 9 vespre
Comarques de Girona (Ripollès, Alt i Baix Empordà, Pla de l'Estany, Garrotxa, Gironès, la Selva)
Seu: Associació Naturalistes de Girona c/ les Monges, 20 (Vall de Sant Daniel) 17007 Girona (Gironès)
Coordinadores: Maite (maidav@tiscali.es) i Neus (c.transgenics@naturalistesgirona.org) 972.223.638
Alt Urgell i Cerdanya
Coordinadors: Xavier (cucadellum3@gmail.com) i Jordi (jordiporter@hotmail.com)
Pallars Jussà i Sobirà
Seu: Centre Social Casa Xorret c/ Carles Pol i Aleu, 5 Sort (Pallars Sobirà) 25560
Coordinadors: Assumpta (aixalda@avired.com) i Armand (armandsimon2002@yahoo.es)
Val d'Aran i Alta Ribagorça
Coordinadors: Marta (atzucac_pam@hotmail.com) i Manel (manelmonge@hotmail.com)
Maresme
Coordinadora: Rosa (rosasubi@gmail.com)
Vallès Oriental i Occidental, Baix Llobregat oest
Seu: ADENC c/ Sant Isidre, 140 (Ca l'Estruch), Sabadell (Vallès Occidental) 08208
Coordinadora: Iolanda (iverdugo@adenc.cat) 93.717.18.87
Osona
Coordinadora: Júlia (juliaalba1980@gmail.com)
Catalunya Central (Berguedà, Bages)
Seu: Moe's Bar c/ Joc de la Pilota, 9 Manresa (Bages) 08241
Coordinador: Roger (roger@contralaguerra.org)
Comarques de Ponent (Segarra, Urgell, Pla d'Urgell, Segrià, la Noguera i les Garrigues)
Seu: IPCENA pl. dels Gramàtics, 2 Lleida (Segrià) 25006
Coordinadora: Bàrbara (bbaraibar@hotmail.com)
Barcelonès i Baix Llobregat mar
Seu: Infoespai pl. del Sol, 19-20, Gràcia-Barcelona (Barcelonès)
Coordinadors: Albert (txakun@hotmail.com), Carles (serracarles@hotmail.com), Carina (buhomatrix69@hotmail.com)
Garraf
Coordinadors: Pau (pauk6@yahoo.es) i Marta (madoflores@terra.es)
Alt Penedès
Coordinadors: Roger (guasch.roger@gmail.com) i Bernadette (bernadette.hortal@gmail.com)
Alt Camp
Coordinadora: Tània (estepablanca@tinet.org)
**Camp de Tarragona (Baix Camp, Tarragonès, Baix Penedès i Baix Gaià)
Coordinador: Joan (gentdelcamp@cerap.net)
Priorat i Ribera d'Ebre
Coordinadors: Andreu (assunamengual@yahoo.es) i David (cubellsescola@hotmail.com)
Terres de l'Ebre (Baix Ebre, Montsià i Terra Alta)
Seu: Casal Panxampla Gil de Frederich, 6 Tortosa (Baix Ebre)
Coordinador: Jose (josepmaria.royo@escolapau.org)
PROPOSICIÓ DE LLEI
Article primer. Objecte de la Llei
Aquesta Llei te per objecte prohibir el cultiu de productes modificats genèticament, identificar aquells productes, transformats o no, que en continguin i establir els seus efectes en la salut i el medi ambient.
Article segon. Àmbit d’aplicació
L’àmbit d’aplicació d’aquesta Llei és el corresponent a la Comunitat Autònoma de Catalunya.
Article tercer. Es declara Catalunya com a zona lliure de transgènics.
Catalunya es declara com a territori lliure de conreus transgènics.
Article quart. Cultiu de productes modificats genèticament
Es prohibeix el cultiu, en qualsevol de les formes possibles —en cultius extensius, intensius, a l’aire lliure o en hivernacle, o en qualsevol altra forma possible— de qualsevol material vegetal que hagi estat modificat genèticament.
Article cinquè. Comercialització de productes modificats genèticament
La comercialització en l’àmbit d’aplicació d’aquesta Llei de productes cultivats, fabricats, transformats, elaborats o envasats que incorporin organismes modificats genèticament comportarà l’obligació d’esment en l’etiquetatge amb la frase “Conté Organismes Modificats Genèticament”.
Pel que fa als productes obtinguts a partir d’animals, tant directament com indirecta, tindran la mateixa obligació d’esment anterior si en qualsevol moment o etapa de la vida de l’animal aquest ha estat alimentat amb algun producte modificat genèticament.
Es crearà la denominació protegida “Lliure d’Organismes Modificats Genèticament”, d’adscripció voluntària, per aquells productes que, de forma indubtable, en cap fase del seu procés productiu hagi incorporat organismes modificats genèticament. A tal efecte es dictarà el corresponent reglament amb les imposicions de control i certificacions escaients per a la seva efectivitat.
Article sisè. Investigació
Per part del Govern de la Generalitat de Catalunya s’establirà una línia d’investigació i treball interdisciplinar a través d’un observatori encarregat de la investigació sobre les afectacions dels organismes modificats genèticament en la salut humana, els ecosistemes, la biodiversitat i l’àmbit socio-econòmic.
A la vegada se suspendrà qualsevol investigació en curs de desenvolupament de cultius modificats genèticament i no se’n duran a terme de futures.
Article setè. Infraccions i sancions
1. L’incompliment del contingut d’aquesta Llei serà sancionat segons el previst en aquest article, sens perjudici, en el seu cas, de les responsabilitats civil i penal en què es pugui haver incorregut per les infraccions comeses.
2. Son infraccions lleus les infraccions no tipificades com a greus o com a molt greus. Les infraccions lleus seran sancionades amb multa de fins a 10.000 euros.
3. Son infraccions greus la manca d’identificació en l’etiquetatge o en la comercialització dels productes que contenen organismes modificats genèticament i la reiteració en infraccions lleus. Les infraccions greus seran sancionades amb multa des de 10.001 fins a 150.000 euros.
4. Son infraccions molt greus el cultiu de productes modificats genèticament i la reiteració en infraccions greus. Les infraccions molt greus seran sancionades amb multa des de 150.001 fins a 600.000 euros, cessament definitiu o temporal de las activitats, i prohibició de comercialització del producte.
5. Les sancions s’imposaran segons les circumstàncies del responsable, el seu grau de culpa, reiteració, participació i benefici obtingut, i grau d’incidència o risc objectiu de dany greu per a la salut humana, el medi ambient o els recursos naturals.
6. Sens perjudici de les sancions escaients, els responsables de les activitats infractores quedaran obligats a reposar les coses al seu estat que tenien abans de la infracció comesa, així com a abonar la corresponent indemnització pels danys i perjudicis causats, import que serà determinat per l’Administració competent en cada cas, sens perjudici de la competència judicial. Pel cas de danys de difícil o impossible avaluació s’aplicarà el criteri cumulatiu de: a) cost de reposició, b) valor dels béns danyats, c) cost del projecte o activitat que ha causat el dany, d) benefici obtingut o a obtenir amb l’activitat infractora.
Disposició transitòria
Els cultius que a l’entrada en vigor d’aquesta Llei estiguin sembrats i pendents de recol·lecció s’ajustaran al disposat per la normativa vigent al moment de la seva implantació.
Pel que fa als productes comercialitzats s’estableix un termini de dos anys des de la data d’entrada en vigor d’aquesta Llei per al seu compliment en el què els afecta.
Disposició derogatòria
Es deroguen quantes disposicions s’oposin, es contradiguin o siguin incompatibles amb el contingut d’aquesta Llei.
Disposició final
Aquesta Llei entrarà en vigor el dia següent de la seva publicació.
Publica un comentari a l'entrada