dijous, 24 de gener del 2008

ÉS AQUESTA LA SOLUCIÓ ?

Il·legalitzant altre cop. És aquesta la solució?L’actitud dels dos principals partits, per no dir els únics, de l’estat espanyol davant del separatisme basc recorda, en quant a la forma, la dictadura. Si una cosa ha de diferenciar un règim totalitari d’un democràtic és l’actitud davant dels que pensen diametralment oposat en el model d’estat.
A l’estat espanyol estar d’acord amb les postures independentistes posa en alerta els dirigents polítics i judicials, sigui quin sigui el partit que governa. No hi ha, en aquest cas, cap diferència entre PP i PSOE, tots dos il·legalitzen i prohibeixen.
Com si aquesta fos la solució.Les idees no es prohibeixen, es prohibeix la seva exposició pública. Per més que es prohibeixi una ideologia no es pot impedir que la gent pensi en un determinat sentit. Pensar, de moment, encara no està controlat. No es pot eradicar el pensament, no es pot obligar a ningú pensar una determinada cosa. El que es pot prohibir és la difusió de les idees, o segons quines idees, però malgrat tot, tard o d’hora s’acaben propagant, i amb més força.Il·legalitzar una organització no garantitza que una tendència s’extingeixi. L’única cosa que s’aconsegueix és que, si se'n surt, rebroti amb més força.El PP va tancar dos diaris acusant-los de fer apologia del terrorisme i de pertànyer a la trama terrorista.
Només varen aconseguir que una part del poble basc es quedés sense uns mitjans de comunicació que propagaven unes idees que tenen un suport popular bastant notable.El PP va il·legalitzar dos partits polítics. Tampoc van aconseguir el seu objectiu i ara el PSOE està a punt d’il·legalitzar-ne dos més. Servirà d’alguna cosa?El que és més sorprenent de tot això és que, tant el tancament dels diaris com la il·legalització dels partits, no va comportar el tancament a la presó dels periodistes o dels polítics implicats (recordem que els dirigents dels partits il·legalitzats no varen anar a la presó fins després de molts mesos quan es va trencar la treva). Acusar un diari de fer apologia del terrorisme i no empresonar el seu director i els seus redactors, és lògic? Era el diari el delinqüent? O ho eren les persones que el feien possible?Il·leglitzar dues organitzacions polítiques i deixar lliures els seus dirigents i afiliats, és normal? Qui era el terrorista? El partit o els seus dirigents?Tot suposant que tant els periodistes com els polítics fossin realment el que diuen els jutges i els governs que eren, el més lògic hagués estat que les persones haguessin estat empresonades, tot seguit, pels fets que s’imputaven a les empreses i organitzacions tancades.
El cas és que el separatisme basc té una base popular molt àmplia a Euskadi, i amb l’actitud dels governs espanyols només s’aconsegueix que creixi cada vegada que succeeix un fet com aquests.No es pot entendre que un partit sigui conforme al dret avui i demà, just abans d’unes eleccions generals, sigui contrari a la llei. Tampoc es pot entendre que els seus càrrecs electes segueixin exercint les seves funcions un cop il·legalitzada l’organització que els va portar als càrrecs que ocupen.Tot això fa tuf d’electoralisme i d’actitud que recorda temps passats quan el sistema creia defensar-se prohibint idees i organitzacions “no afectas al régimen”.
Uns governants han de contraposar les seves idees i els seus actes a les idees i els actes dels que pensen diferent. Un nacionalista espanyol ha de “lluitar” contra un nacionalista basc o català amb raonaments, no amb coaccions.La il·legalització de dos partits bascos que sembla que tindrà lloc abans de les eleccions només servirà al PSOE per dir als espanyols que ells també lluiten contra el terrorisme, i al PP li servirà per dir que això s’havia d'haver fet abans, tal com ells havien demanat. Tot plegat campanya electoral i interessos de partit disfressats de servei al ciutadà. Tot plegat embolicar-ho tot una mica més, no aclarir res, esgarrapar uns quants vots, deixar una opció política gens menyspreable sense representació i crispar més la situació ja prou complicada en aquell país.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

No hay nada como unas buenas elecciones para empezar a hacer del terrorismo toda una comedia.
Y sino que se lo pregunten a RuGALcaba y a ZetaP, pues la detención ayer martes de ocho terroristas en Vizcaya y hoy de varios miembros de los grapo tiene toda la pinta de un lavado de imagen (des) gubernamental de cara a las elecciones de marzo, más que de otra cosa, y encima para ponerle una "nota de color" también han hecho como que detenían a varios islamistas en Barcelona, así les da algo más de lustre a toda esta farsa. Pero ni así creo en este repentino furor antiterrorista que le ha entrado en los últimos días a estos sinvergüenzas. O sea, que no cuela porque todas estas detenciones son de elementos "menores" y al cabo de unos cuantos días ya estarán en la calle realizando de nuevo sus fechorias. Vamos, que todo esto no es serio sino una simple y vulgar tomadura de pelo, o sea, todo un cambio de imagen para seguir engañando a quienes todavía tienen estómago y agallas para seguir votándolos.

rafael ha dit...

El problema biene, a partir de que Pinocho, quiere cambiales a los nacionalistas vascos, una piruleta, por un estado sumiso y Borbon; Estos, que no se conforman con poco y tienen las cosas muy claras, van y le dicen que NO. Su fracaso negociador, es proporcionalmente directo a su oferta; No admitiendo otras maneras de pensar y otras maneres de hacer. ZP cabredo, saca su talante negociador y decide darles ordenes a los jueces para que los metan a todos, a la carcel si no hay pruebas...se las inventan. Hace mas de dos meses,que soportamos una campaña a favor de la casa real, en los medios de comunicacion, para que España entera vea, que los vascos y los catalanes estan casi locos. besitos

Tertulià ha dit...

Què està passant? Com podem parlar de llibertat d’opinió, de democràcia, d’eleccions... i alhora tancar els ulls davant del que passa a Euskadi?
Sembla doncs que la il·legalització d’ANV i EHAK és imminent. Prop d’unes 300 mil persones no podran expressar les seves conviccions polítiques de forma democràtica. Què serà el següent, prohibir el PNV? O potser comencen amb Catalunya i il·legalitzen la CUP .
Tot plegat sembla un joc de bojos del qual ningú se’n vulgui adonar.
Fa unes setmanes, ens arribava la notícia d’un presumpte membre d’ETA, que havia ingressat a l’hospital i es debatia entre la vida i la mort amb un pulmó perforat després que la policia l’hagués detingut, i l’hagués tingut en aquest estat més de 10 hores abans de que pogués rebre atenció mèdica. Podem creure que els agents van fer el que tocava, i que la culpa és del detingut que es va resistir, o podem reconèixer el que és una realitat flagrant, l’Estat Espanyol TORTURA.
Les xifres del conflicte basc canten per si soles, 35.000 detinguts, 7.000 torturats, 4.000 presos, això no és normal, no pot ser que seguim per una via de prohibir les expressions pacífiques i democràtiques d’unes idees, es violi contínuament la llibertat d’expressió de mitjans i periodistes, es torturi, s’empresoni... Quina via els estem deixant per dur a terme les seves idees?
Potser ha arribat l’hora que algú és planti, i proclami que això no pot seguir així. S’ha de perdre la por de ser acusat de terrorista i ser marcat com a objectiu.
Potser quan et marquin a tu com a objectiu, ja no quedarà ningú per ajudar-te.


"Primer van venir a buscar els comunistes i, com que jo no ho era, vaig callar. Després van venir a buscar els socialistes i els sindicalistes, però jo no era cap de les dues coses així que no vaig parlar. Després van venir a buscar els jueus, però jo no era jueu. I quan van venir a buscar-me a mi ja no quedava ningú"
Martin Niemoller