dimecres, 21 de gener del 2009

REDUCCIÓ D´IMPOSTOS.

Obama és el líder mundial de tots , l'esperança (negra?) d'un nou model econòmic, social i demés. Què tal si l'imitem una mica?
Obama ha avançat el seu programa econòmic.
El 40% del seu pla de xoc és una reducció d'impostos. Collonut!
Això significa uns 300.000$ milions de reducció d’impostos pels treballadors i empreses.
Cert, s’estan pulint detalls que faran que aquesta baixada d’impostos sigui menor, però baixarà els impostos. Curiosament el seu equip econòmic pensa que és millor augmentar la despesa pública que baixar els impostos, però acaba fent un mix de les dues coses.
I aquí? A espanya de moment s'ha augmentat la despesa, i més que augmentarà.
Els seguidors d'Obama, ZP inclòs, podrien copiar-lo (una mica) i baixar els impostos. El principal argument en no baixar els impostos per atacar la crisi és que hi ha un decalatge entre el moment en que es pren la mesura i que aquesta arriba a la butxaca dels contribuents, però això es podria resoldre actuant sobre l’IVA (com proposa Sala-i-Martín) o donant incentius fiscals a les empreses que tinguin efectes immediats (p.e. bonificacions a la Seguretat Social).
Increment de despesa pública sí, però baixada d’impostos també. Apart d’assegurar que l’impacte de l’acció del govern (baixada d’impostos) el rebrien les famílies i empreses directament, hi hauria un altre benefici: el govern, amb menys ingressos, tindrà menys incentius per malgastar, o almenys menys diners per fer-ho (el dèficit públic ha de tenir un límit, no?).

1 comentari:

Anònim ha dit...

Financiem als banca i a les empreses, els primer continuan tenin guanys i les segones es traslladen a paisos amb menys drets laborals.
Difil situacio molt dificil.