dimarts, 13 de gener del 2009

ATUREM LA GUERRA: PAU A PALESTINA- ( I I I )

Hi ha coses que no s'entenen i avui podria escriure d'un parell.
La primera i més greu, la situació de Gaza, en què unes persones innocents estan pagant amb la seva vida, la misèria humana dels més forts i dels més traïdors Israel no tan sols està atacant i matant civils de Gaza, sinó que a més ho fa amb armes que no respecten la convenció de Ginebra, i a sobre sembla que se'n foten. No es tracta de defensar una posició o una altra; de considerar a uns bons i als altres dolents, sinó que cal parlar d'actituds i formes; es tracta d'analitzar per què passa el que està passant, i la manera com passa.
I la segona que porto ja dies sense entendre a quin joc juguen els egipcis . El joc dels egipcis, només arriba informació dels moviments que fan per apostar per un alto el foc, però Egipte és un actor, segurament secundari d'aquesta escalada militar, però té molt a dir. El fet més destacat és que es tracta d'un país fronterer.
Això implica que l'afirmació del bloqueig de productes de primera necessitat a la franja no només és degut a Israel, sinó també a Egipte. Des del primer moment, Egipte ha tancat les seves fronteres per evitar l'èxode de refugiats palestins, però també per una entrada continuada de productes de primera necessitat a la franja. Aquest fet, es sol ometre per la gran majoria de periodistes, dient que la no entrada de productes de primera necessitat és culpa d'Israel. Segurament, al 80%, però si els egipcis pressionessin a Israel per incrementar l'entrada d'ajut internacional, l'escenari seria molt diferent, perquè Israel seria més benevolent en aquest sentit.
Dit això, intentem donar un ordre lògic a la guerra i quina és la implicació d'Egipte. Israel decideix no prorrogar la treva post-Oslo perquè durant el periode han caigut milers de coets Qassam en territori israelià. Lògic, malauradament. La pregunta és: D'on han vingut aquests coets? De l'exterior, fora de la franja de Gaza. Tenim dues fronteres possibles, la israeliana i la egipcia. Cap terrorista de Hamàs sensat s'atreviria a passar coets per territori israelià. La permissivitat egipcia de no incrementar el control en túnels subterranis d'una desena de quilòmetres ha portat a què a dia d'avui s'estiguin i s'hagin disparat aquests milers de coets contra Israel. Sense coets, s'hagués produït la situació actual? Segurament no. Perquè a Israel no li importa tenir uns senyors en el govern d'un territori veï que no representen cap amenaça si estan aïllats militarment de l'exterior i si el màxim perill que representa per Israel són els trets al cel claman la desaparició d'Israel.
Egipte té i ha tingut un paper molt important en tot aquest afer. Ser un país àrab de la lliga moderada, no vol dir laissez fai

1 comentari:

Anònim ha dit...

Uns 16.000 civils han estat assassinats al conflicte entre el govern de transició de Somàlia i els islamistes, i un milió més ha estat forçat a abandonar les seves cases (BBC News)
Són xifres prou serioses però no han motivat cap manifestació.
Es veu que aquest conflicte, i molts d'altres, no desperten la indignació que la progressia de casa nostra ha mostrat amb Israel. Ja se sap: si no pots anar contra els jueus i els americans, on és la diversió?