dimecres, 16 de juliol del 2008

Comencem?

El canvi de govern va portar coses bones i coses dolentes (com qualsevol canvi, qualsevol govern o des-govern) una de les coses que no m’agraden i que em fan més recança és aquest permanent mirar al sud, concretament al sud-oest, al centre de «la meseta» a la capital d’un estat que no és el nostre que ni ens vol ni ens respecta.
Em desagrada i em molesta, per que és una altra prova que tan sols tenim un/s referents i que, en qualsevol cas no ens són favorables (culturalment parlant) uns referents plens de toreros i doñas, de famosas y bailaoras.
Uns referents musicals pel jovent que disten moltíssim de qualsevol referent necessari per a la revifalla efectiva de la cultura catalana i amb ella l’articulació d’un país que no s’acaba de creure que ho és, a voltes covards, a voltes oportunistes.
El futur tan sols vindrà del nord, que és des d’on realment podrem fer força, on realment cal que expliquem qui som i què volem. On som i on volem anar, un futur que tansols tindrem si ens el guanyem a pols.
La política és a tot arreu, per tant no serveix dir que no es creu en els polítics o que són uns venuts. Hi ha moltes maneres de fer política i de treballar per aquest país que necessita tantes mans com se li puguin oferir. Pel nord, amics, haurà de passar el nostre futur, mentre ens entretinguin mirant al sud, les possibilitats d’assolir aquest futur ens passaran pel darrera.Després de tres-cents anys de col·lonització i inculcació d’una manera d’entendre la relació entre els territoris que compartim una cultura, una llengua i fins fa algun temps un imaginari col·lectiu podem veure’n la mostra més evident, clara i contundent.
El que van ser els Països Catalans fa que espanya sigui com és, que uns visquin millor i uns altres s’hagin d’esforçar més per tenir el mateix. No ens volen junts per que fem por, per que la supervivència de «l’espanya solidària» i, fins i tot, de l’espanya tal com s’entén actualment està en perill. S’ha de ser solidari, no ho negaré, però no cal ser carallot. La solidaritat ha de tenir límits, si no et prenen el pèl.
Els territoris catalans (o valencians, o balears, no nord-catalans, ara mateix tant és el nom) som una mina, ha quedat ben clar. I a més, quina casualitat, anem ben juntets, agafadets del bracet, no hi ha ningú entre els uns i els altres. Crec que això ens ha de fer reflexionar a tots i si rasquem una mica per sobre de la crosta casposa de que hi ha per tot crec que hi trobarem tants punts en comú que ens sorprendrem tots plegats.
Som, ara tan sols cal que ens ho creguem i actuem en conseqüència. De vegades penso que el país en el que visc, el país que m’estimo i pel que lluito (sempre pacíficament) és un país que no sap on va, que talment un ramat es deixa guiar. De vegades penso que el país que vull millor és un país de covards, d’indecisos, de gent que tan sols «vol viure» i sobreposa aquesta voluntat de «voler viure» a pràcticament qualsevol ambició, relegat el seu fet nacional a uns elements cada cop més folclòrics i remots. De vegades penso que el país, aquell que duc al cor, és un país difícil d’entendre, ple de contradiccions i amb massa oportunistes.
Visc en un país que no s’ha sabut fer gran, que per por, per cobardia o potser senzillament per que ja ha estat diluït en un estat que ni l’entén ni té la intenció de fer-ho. Un estat que es sent orgullós de ser com és i en el qual no hi caben ni «fets diferencials» ni res que no ens dugui a ser «grandes y libres». Tothom sap que el franquisme ha triomfat i ha anul·lat políticament, nacionalment, a massa generacions, unes generacions que ens manen i que en el seu subconscient, volunari o no, hi ha el franquisme. És per això que les generacions «lliures», sobretot les nascudes amb la pseudo-democràcia espanyola, teniu una gran responsabilitat. Una responsabilitat que serà capdal per a fer d’aquest país un estat o per diluir-nos en l’intent. Una responsabilitat que la majoria de nosaltres no exercim com hauríem de fer.
Hi ha generacions «també lliures» que consumeixen el que se’ls ofereix, hem de mirar què se’ls ofereix per que en el seu imaginari, imaginari col·lectiu, segurament ja no canten allò «d’espanya penja d’una canya, si la canya cau…» segurament ens sorprendran amb un rap, perdó hip hop, o un reaggeton que ni parlarà del nostre futur, ni ho farà en el nostre idioma.Som els que som, tenim el que tenim, però si encara avui esperem a que algú altre aconsegueixi la llibertat del nostre país per nosaltres, ho tenim clar. No hi haurà redemptors,ni salvadors, ni profetes, ni messies, tan sols gent, gent que vol un futur millor en un estat propi, un estat lliure i un estat, per damunt de tot, democràtic. Recordo que la democràcia va molt, molt més enllà d’anar a votar cada quatre anys. Hi ha molta feina a fer, comencem a fer-la?

5 comentaris:

Anònim ha dit...

that's really cute..wish i had one too.

Anònim ha dit...

Hola Tafaner, un independentista com tú, com veus que CIU de la torre pacti amb el PP i amb la Toda una moció de censura?

tafaner ha dit...

Volem un poble lliure, millor,trasparent, net, bonic…… però... alguna cosa no funciona perque dia rere dia lluitem per una llibertat que cada cop es veu més estreta... Quin és realment el problema?
Que Torredembarra necessita un nou projecte sembla evident i per això cada dia intentem entre tots buscar la millor opció per un poble millor pels torrencs i per les torrenques.
Provem amb diferents partits polítics, estatuts, noves propostes i nous personatges però el problema és anterior. No és que busquem però no trobem sinò que estem buscant en el lloc equivocat.
El problema està en la definició de polític i política. Actualment és incorrecta. Si bus-quem al diccionari, polític és aquell que pertany a un partit polític o que s'ocupa dels afers públics, de la política. Política és el conjunt d'activitats teòriques i pràctiques referents a les relacions entre els ciutadans d'una mateixa col•lectivitat o entre diferents col•lectivitats.
La única virtut que es necessita i que es absolutament necessària és la capacitat de per-suasió. Si tens aquesta capacitat i pots ficar-te el poble a la butxaca per la teva facilitat de paraula ja ho tens tot. A l'hora de fer campanya es quant ve el treball però no cal patir perquè només és un cop cada quatre anys quan has de pensar propostes de futur que pots complir o no. La resta del temps pots dedicar-te a gaudir dels privilegis que això et dona i a acudir de tant en tant a alguns actes. Si hi han problemes serà suficient demanar paciència al poble i dir que tot és solucionarà. Política podriem dir que és un sinònim d'ordre. Amb aquesta definició si que podem estar-hi d'acord i també coincideix amb la del diccionari ja que mitjançant unes propostes, uns acords i unes idees s'estableix un ordre a la societat, però, com podem obtenir aquest ordre? Un polític com el que he descrit anteriorment no ens solucionarà pas la situació.
Potser si algú llegueix això pensarà que tinc massa imaginació i no s´ ho prendrà seriosa-ment però haurieu de reflexionar e imaginar per un moment la meva política i aleshores opinar si aquest poble aniría millor o no.
El que necessita Torredembarra són polítics completament diferents, necessita que per polític s'entengui aquella persona que no mira els seus beneficis ni politics ni electorals,ni per cobrar mes a la jubilació, sinò els del seu poble i la seva gent, que no mira els seus diners sinò els diners que té la gent del poble, que no mira el seu temps d'oci sinò els de tots els que l´ han ajudat a arribar a polític, és a dir que mira més cap a fora que cap a dintre.
Fins ara sembla tot molt irreal. Pensareu, i qui va a fer tot això sense rebre res a canvi? Doncs algú que estima la terra, la seva cultura, la seva gent, la seva llengua, la seva història... i qui diu que no reb res a canvi? És clar que solucionar cada problema de la societat és un esforç i per això estic d'acord amb que els polítics tinguin un sou però no un sou que els incita a viure com viuen sinò un sou com el que pot tindre qualsevol metge, mestre... és a dir, un sou normal que farà que aquell que sigui polític ho sigui perquè li agradi i no pels seus beneficis.
A més a més té molts més beneficis dels quals gaudir que no els tenen ni els metges ni els mestres, o es que només poden haver-hi beneficis materials? I el fet de que les teves idees e iniciatives es desenvolupin, saber que un poble funciona correctament i que tu estàs col•laborant per a que això sigui així i saber que hi ha gent que et recolça i que ha confiat en tu. Però clar, això també implica unes responsabilitats que cal asumir.
Hi ha una cosa que mai entendré, com poden demanar vots a unes persones i quan aquestes confien en ells no valorar-ho i fins i tot arribar a mentir? Jo em moriria de la vergonya, perquè no hi ha res més bonic que gent que et dóna el seu vot.
La figura del polític, d'altra banda, no hauría de ser com a un poder absolut que mana per damunt de tots sinò una persona normal que compra el diari cada matí al quiosc de la cantonada, que veu els problemes i busca solucions, que escolta al poble amb serietat i atenció i que després tingui que anar a la botiga a fer cua per comprar el peix com tothom si vol menjar eixe dia. És com un representant. No es pot reunir un poble sencer perquè no cabem encara a cap lloc però si podem elegir a un bon polític (entés d'aquesta manera) per a que ens representi. Algú que sigui com el portaveu, algú que mostra simpatia, confiança, amabilitat i humiltat.
Eixes haurien de ser les eines i no la capacitat de persuasió per ficar-se al públic a la butxaca. Tancar la tele i obrir els ulls podriem dir. També hauria de tindre una pàgina al messenger on la gent es pogui posar en contacte en cas de necessitat i també on poder escriure correus explicant els problemes del teu poble per solucionar-los i el polític hauria d'actuar amb iniciativa. Si a un poble li expliquen la situació desesperada de la manca de col•legis, no facis un projecte pel 2055. A la setmana següent com a molt haurien d'estar construïnt el cole al poble perquè això és un problema, perquè pot tindre solució, perquè es qüestió d'educació i això és important i perquè han confiat en tu i ara estan demanant-te ajuda.
La mentalitat del polític hauria de ser de ple amor per la seva terra i de fer el que sigui per a que tingui una durada de molts anys. En lloc de mirar les inversions que pots fer i les accions que pots comprar pensa en els problemes que envolten les terres que et van veure nàixer o hi penses viure per sempre i soluciona aquests si o si i costi el que costi que res és fàcil a la vida i eixe és el treball del polític.
Per últim, jo diria que el requisit que falta per aprobar l'examen és un sentiment absolut de coherència. No pot ser polític algú que estima més quansevol poble (si es que va nàixer allà) que Torredembarra. No és perquè el seu cognom siga Solé ni Pujol, sinò perquè el sentiment necessari per a portar a la pràctica aquest projecte no el portarà, eixe sentiment d'amor que es porta a la sang. Si un dia ve una fada i em dóna l'opció de demanar un desig, demanaré que tot aquell que tingui l'oportunitat de llegir aquest text, fagi la reflexió i s'ho prengui seriosament, pel bé de tots els torrencs i torrenques i de la nostra Vil.la que es el millor poble del mont.
Bé, anonim estàs plantejant una hipòtesi possible, a aquestes altures de la pelicula,i com hipòtesi jo ho veuria raonable i mes que justificable, ja que tant si CIU com l´Ágrupa-ció son tan responsables de haver apartat les seves divergencies personals per la hipotètica governabilitat de la Torre, aixó els honra, ara els hi cal fer un projecte millor que l´ actual (que la veritat,no serà res dificil),en quan al PP,en quan a governabilitat local, el principal es el projecte i la planificació ara i que per a mi el ideal fou un pacte nacionalista( CIU,ERC,ABG,GIT), pero una cosa es el que jo vull i una altra cosa es el que es.Tinguen en compte per el que jo sé o el que diuen les males llengües i els rumors el partit que va perdre un regidor a les eleccions, se l´hi ofería un any d´alcaldía. Al altre partit que sempre ha estat en contra d´urbanisme i els seus plantejaments se l´hi ofería aquesta regi-duría. Perà també pot arrivar a fer-se realitat una altra hipòtesi que sería CIU, PSC i GIT.
Ara per ara tot es possible i tot està per fer. Gràcies per la teva visita al meu bloc.
Bona jornada i salut a totes i a tots!

Anònim ha dit...

Saps el que penso de CIU de la torre?, que són una colla de traïdors. Un pacte amb el PP i amb una tràsfuga es un acte d'alta traïció.

Visca Terra Lliure, morin els botiflers!

Anònim ha dit...

La història delimita els partits polítics utilitzant els braços: esquerra i dreta.
L’origen d’aquesta distinció la trobem al segle XVIII, quan un rei apunt de perdre el cap va organitzar a la seva dreta els aristòcrates fidels a la monarquia i a la seva esquerra els burgesos afins a la guillotina.
Històricament, però les coses no sempre han sigut així, per exemple a la ciutat de Barcelona del segle XV els partits polítics es dividien en la Busca i la Biga.
A Vilafestuc( poble del meu avi) passa una cosa semblant, els partits son festucs i llimones.
La divisió prové de l’època de la Guerra del Francès.
Els aliments escassejaven i la gent s’acostumà a proveir-se del que li donava el camp, que a la seua comarca es resumia en festucs i llimones.
Els afrancesats, més apoderats i de gustos refinats, es decantaren pels festucs ja que així en podien menjar tot l’any. Aquests solien passejar pel poble amb una petita bossa a la faixa on guardaven festucs secs que degustaven poc a poc. En canvi els revoltats s’hagueren d’acontentar amb les llimones, una fruita de temporada amb un gust tant àcid que els revoltats tenien una ganyota permanent a la cara.
Sigui com sigui, la divisió entre uns i altres es va mantenir tot el segle XIX i va superar el XX fins arribar als nostres dies.Des d’aquells primers festucs i llimones han passat moltes coses, han manat uns i altres, però només una cosa es manté: les llimones continuen produint una ganyota quan se les mengen i esls festucs no.
Se la vie ¡!