dijous, 26 de juny del 2008

Les dues Catalunyes, què hem fet malament?

No qüestiono els bons resultats de la política d'integració dels nouvinguts a Catalunya durant les dècades sobretot dels 50 i 60, i basada en allò de que és català tothom qui viu i treballa a Catalunya i en vol ser. Els nivells d'integració socials i lingüístics i la convivència social obtingudes en són un clar exemple.
Ara bé, siguem realistes en l'anàlisi, alguna cosa s'ha fet malament.
A Catalunya hi ha bosses, en alguns casos immenses, de població, en alguns casos catalans de tercera generació, que no senten Catalunya com a seva i que tenen una pauta de comportament no integrada. Es tracta de persones tallades per un patró molt similar: castellanoparlant gairebé exclusivament tot i conèixer el català, identificats amb l'eix només espanyol o més espanyol que català, i unes pautes de comportament social molt similar. .No estem parlant de reductes, sinó de milers i milers de catalans que responen a aquests patrons d'escassa integració a Catalunya i a la catalanitat, fet preocupant si considerem que en molts casos són catalans de tercera generació.
Què hem fet malament doncs? què ha fallat en aquest sentit?. En qualsevol cas, en respondre aquestes persones a patrons ideològics i de comportament tan uniformes, això indicaria unes causes concretes i detectables, on segur que el factor getització (expressió tabú però real) hi figura.
No ajuda el fet que l'actual Govern ,no només no tingui aquestes polítiques d'integració a la catalanitat com a prioritat, sinó que té la contrària, desnacionalitzar. Amb el nostre propi Govern ignorant, quant no alimentant, aquest problema, tenim mala peça al teler. Hi ha el discurs tranquil·litzador, hereu en certa manera de l’època Pujol, que afirma amb orgull que Catalunya és un país unitari. Un únic país, una única societat.
Es relaciona, aquest discurs, amb aquesta suposada gran capacitat dels catalans per assimilar nouvinguts, i amb totes les teories de la tolerància i de la fraternitat entre pobles germans, entre tots els ciutadans que viuen i treballen al país.
És un discurs fantàstic, comodíssim. Permet abraçar-se amb tothom. La vida és bella. Però aquest discurs, tanmateix, és una fal·làcia. És una mentida descomunal. És una trampa perversíssima. És una construcció teòrica sense fonaments, que es basa únicament en la utopia, en el desig d’auto- satisfacció personal i col·lectiu. I el més perillós de tot: és un discurs que camina, inevitablement, en contra de nosaltres.
Nosaltres, els catalans (els que quedem). Aquesta Catalunya unitària i germanívola, aquesta felix arcadia plena de bons sentiments i d’amistat inesborrable, no existeix. NO EXISTEIX! No hi ha una Catalunya... sinó que n’hi ha dues. Els catalans (nosaltres, els catalans) hem pretès d’articular un refugi per a encabir-hi les nostres temences, o les nostres traïcions; i per a dissimular-les-hi. I per això hem dibuixat la Catalunya única, la Catalunya compartida. La Catalunya de tots. Però no. No hi ha una Catalunya... Hi ha dues Catalunyes. Hi ha una Catalunya normal, que és la Catalunya catalana, i hi ha una Catalunya espanyola, que és únicament una regió de la pàtria hispànica. Dues Catalunya, per tant. I dues Catalunyes enfrontades, en ferma i profunda i històrica col·lisió. No són dues Catalunyes possibles. Una Catalunya fa impossible l’altra, i viceversa. El nostre vell discurs de la integració, de l’amor entre iguals (ai, els discursos), potser ha permès d’avançar sense preocupacions, potser ha permès d’amagar el cap i no veure la realitat més dura; no voler ser- conscients. Però quan els catalans ens vantem de la unitat sociològica del país, el què fem és senzillament apartar la vista. No veure la realitat. És tan senzill, no mirar... no voler mirar.
Però de les dues Catalunyes, l’única Catalunya que dissimula i que dóna la mà, que posa l’altra galta, solidària, l’única Catalunya que abraça amb devoció, és la Catalunya normal. L’altra Catalunya, que és (només) una part d’espanya, mentrestant, ja fa molt de temps que té consciència del seu ésser, dels seus objectius, i de la inevitabilitat de la confrontació.
És una Catalunya (i una espanya) cada vegada més armada. Més ben armada. I entretant, la Catalunya normal, la Catalunya catalana, la nostra Catalunya, fa el préssec. El préssec federal, el préssec autonòmic, el préssec ecologista, el préssec econòmic, el préssec pseudo-sobiranista, el préssec pactista, el préssec ……. Sense que mai, mai, mai, tingui el valor d’afrontar la realitat, la dura (i incòmoda) realitat. Però les dues Catalunyes hi són. I la nostra Catalunya cada dia és més dèbil, cada dia és més a prop de l’agonia. Perquè l’altra Catalunya té un estat al darrera, i té tots els mitjans de comunicació. I ens atrau, magnètica, amb el menyspreu de sempre, amb la condescendència de sempre. Amb les victòries. Ens atrau. Com als esclaus.
O ho assumim de pressa, o ni tan sols no cal que ens hi esforcem. O entenem que s’ha presentat la batalla i ens deixem de subterfugis, de bones paraules i d’embolicar de mala manera la troca, o ho deixem estar definitivament. Semblava que teníem temps, és cert, però cada vegada ho veig més clar: el temps ja ha arribat, el moment és ara. I en termes militars (que són perfectament adequats), podem dir que ja hi ha les dues trinxeres perfectament cavades, i que només cal, ara, escollir la trinxera on combatre. Cal escollir. Ara. I començar a disparar.
La bona notícia però, és que si les causes són concretes i detectables, les solucions són més fàcils de trobar. Posem-nos-hi i no deixem que factors com el tabú i el políticament correcte , ens impedeixin entrar-hi..

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Us heu fixat en que som molts els que ens fem un fart de riure del personatge que fan al Polònia d’en Pepe Montilla? En persona, mai em riuria d’ algú que fent un esforç per emprar la meva llengua, el català, comet errors, però fent comèdia, fa riure i molt. Sembla normal, oi? Però perquè ens en riem dels que gaudeixen d’un català molt correcte? Si sabem que es diu “got”, perquè no fem servir aquest mot sense pors ni vergonyes i preferim dir-li vas? En el fons, en aquest món en el que vivim, s’ha de ser mediocre.

rafael ha dit...

Hoy te veo belicoso..¿ Que te pasa ?...¿ Estas pitopausico? y ves enemigos por todas partes; Mira..Yo soy castellano, hablo en castellano casi siempre y en algunas ocasiones catalan. Me siento ciudadano del mundo y soy feliz en cualquier sitio que me traten bien; Eso no quiere decir, que mis intereses, se muestren a favor, de un pais con recursos propios; Cultarales y economicos y que estos sean administrados por entero, por nosotros mismos. Tu hablas de dos catalunyas y yo creo que tenemos mas de media docena..pero es igual. Tu y yo, nos moriremos y no lo veremos y mientra tengamos Borbones, nos seguiran tocando los c....Es algo como el quijote, con las aspas del molino; Como algo irrealizable, porque son muchos a los que les interesa no darnos plena autonomia... y muy pocos, los que lo deseamos; Una balanza con mil quilos en un plato y un gramo en el otro... por citarte un ejemplo. besitos

Anònim ha dit...

En tota la història les metròpolis han treballat de diferents formes per imposar els seus costums i sobretot la seva llengua als pobles sotmesos... Ara fa 200 anys de la invasió napoleònica i llavors a part de Daoiz i Velarde, Agustina de Aragón, també havien "afrancesados" com Jovellanos, per això no es d'extranyar que aquest manifiesto el signi Boadella o Felix de Azúa... Els impulsors d'aquest manifiesto i els que l'hi donen suport a títol individual o collectiu no fan res més que la seva obligació: lluitar per imposar la seva llengua a les colònies. No m'agrada, però la meva crítica va unida a una pregunta que em faig a mi mateix i em permeto fer als catalanoparlants, a la socitat civil catalana, als partits polítics catalans: Qué fem nosaltres per treure'ns del damunt la síndrome d'Estocolm que ens corca i ens impossibilita de fer la nostra obligació de plantar cara d'una vegada?.

Anònim ha dit...

"El més semblant a un espanyol de dretes és un espanyol d’esquerres, no per ser d’esquerres o de dretes, sinó precisament, per la seua condició nacional d’espanyol”

Anònim ha dit...

Que no es guitarra de ricos
ni cosa que se parezca
mi canto es de los andamios
para alcanzar las estrellas,
que el canto tiene sentido
cuando palpita en las venas
del que morirá cantando
las verdades verdaderas,
no las lisonjas fugaces
ni las famas extranjeras
sino el canto de una alondra
hasta el fondo de la tierra.

Víctor Jara deia a la seva cançó "Manifiesto" que no cantava per cantar ni perquè tenia una bona veu, sinó perquè la seva música tenia sentit i raó. Aquests dies un altre "Manifiesto" ha posat de manifest novament la urticària que provoca en els que tenen una visió de domini i preeminença cultural i lingüística el treball de planificació i política lingüística per la normalització lingüística d'una llengua que té 9 milions de parlants, i per enfortir la cohesió social i garantir els drets i deures lingüístics en igualtat de condicions amb una llengua que en té entre 450 i 500 milions.
Qui pot tenir por des d'una posició de força legal, institucional i quantitativa d'una llengua que té un àmbit lingüístic d'11 milions de persones i 9 milions de parlants i que ha estat minoritzada en el seu àmbit des de fa 3 segles?
Qui pot demanar de modificar la Constitució espanyola i els estatuts d'autonomia per garantir els drets dels castellanoparlants quan la Constitució espanyola consagra que l'única llengua amb l'obligació de saber-la i el dret d'usar-la és el castellà?
Quan, fins al nou Estatut del 2006, no s'ha corregit l'asimetria legal a Catalunya per mitjà del seu article 6, en què es reconeix per fi el dret d'utilitzar les dues llengües oficials, a la ciutadania (administrativament parlant) el deure de conèixer-les i als poders públics la tasca de facilitar aquests drets i deures.
Quan hi ha desenes de lleis i normatives sectorials estatals que protegeixen i imposen com a única llengua el castellà, com recorda el jurista Joan Ramon Solé en aquest article i com recordà insistentment l'enyorat Francesc Ferrer i Gironès.
Ha arribat a les meves mans el darrer treball fet per la incansable Plataforma per la Llengua sobre l'obligatorietat d'etiquetar els productes en una llengua a Catalunya: castellà, 149 - català, 1. Golejada.
Qui pot fer-ho? Qui no vol reconèixer la realitat de l'ús i les actituds lingüístiques a Catalunya i qui vol residualitzar la llengua catalana i el seu ús com a llengua comuna per a la gent que hem nascut i els qui han de decidir de viure a casa nostra.
Fa 300 anys, en fa 70, en fa 30, fa dos dies. Cantar per cantar, des de la trona i no des de la bastida, el carrer o el pati de l'institut.

Anònim ha dit...

No ens hem d’avergonyir del nostre nivell de català. Els que s’han d’avergonyir són els que no el parlen ni escriuen. Potser si no fem mofa d’aquests seran més els que voldran provar de parlar-lo i faran l’esforç.

Anònim ha dit...

"Un grupo de intelectuales piden al Parlamento que garantice el uso del castellano"
Oh, sorpresa, qui ho havia de dir...Mario Vargas Llosa, Albert Boadella y Fernando Savater són els qui encapçalen el llistat dels croats en favor de la llengua castellana (altrament dit lengua española quan convé)
Però, qui els ha dit que hi estem en contra?
És que perilla, ho entenc rebé.
Jo mateixa, tinc treballs a entendre'm amb algú quan vaig a Barcelona, o a la costa a l'estiu.
Bé, de fet no m'entenen a mi, que parlo el meu català de poble, però què hi farem, si ho volen veure així... Després que hem d'aguantar la ràbia d'haver de sentir sempre un "puede hablarme en castellano, por favor?" amb una cara que et fan com si parlessis patuès, de perdonavides, i un mig somriure que et diu "tu que coño hablas?"
"La lengua castellana (...) es la única cuya compresión puede serle supuesta a cualquier efecto a todos los ciudadanos españoles". Extret del manifest.
De fet, ens recorda que el castellà és la llengua imposada a tots els espanyols, o no? No m'estranya que els intelectuals siguin malvistos, si tots són com el Savater...

tafaner ha dit...

Hoy te veo belicoso..¿ Que te pasa ?...¿ Estas pitopausico?,No fantasma soc un grant privilegiat per assistir en primera fila -que dic en primera fila, a la llotja- al principi del fi de la decadència política del catalanisme en totes les seves accepcions -sobiranisme, independentisme, federalisme- . I no es derrotisme, i per confirmar que no escriu un pessimista si no un tristíssim optimista, aquestes son les raons del per qué de la decadència política catalana, o dit d'una manera més poètica; Catalunya envelleix, peró envelleix malament:
*Les burles - altrament dites, promeses- d'en ZP a Catalunya. La última, dita per la nostra amiga Maleni amb el tema de rodalies. S'ha de muntar una comisió d'estudi per allargar, perdó valorar, els traspàs d'aquesta infraestructura. El mateix que va passar fa uns dies amb Cesar Molina - Ministre malcarat de cultura- i la resta de papers de Salamanca: " SE miraran uno a uno las veces que haga falta"
La PDD dividida en dues juntes, i no hi ha manera que es posin d'acord.
*La convocatòria del TNC feta per Òmnium, no van assistir el PSC, deixant clar que acceptarà el que digui la Tribu del Constitucional, per tant alló de grup propi res de res mentre depengui del Corbacho, Zaragoza, Manuela de Madre, en definitiva dels immigrants espanyols del PSC.
Unió no va assistir-hi deixant clar que no només esta en contra de qualsevol tipus d'isme - menys de regionalisme-, sinó que ja li va bé l'Estatutet.
En Resum, els nostres polítics i representants de associacions diverses, no volen ni sentir a parlar de que la unió fa la força si ells no son els liders.
Mentre Espanya va fent i poc a poc van espanyolitzant Catalunya. I nosaltres? doncs assistim, alguna que altre manifestació simpàtica on es llegeixen declaracions de principis i algun que altre vers d'algun poeta català compromés.
O sinó es treu a passejar en Raimon pel castell de Montjuïc amb la bandera espanyola de fons, i res aquí pau i després glòria.
Ah !, per cert, Visca Catalunya! i ja signàrem algun que altre manifest per la Diada.
Petonets,fantasma i bones vacançes.