divendres, 5 de juny del 2009

JO ANIRÉ A VOTAR. I VOSALTRES ?


Demà dissabte és jornada de reflexió. Aprofitem-la per aclarir la nostra intenció de vot i elegir l’opció política que millor pot representar i defensar els interessos de Catalunya
Aquest diumenge 7 de juny del 2009 tenim una altre prova de la nostre jove democràcia. Ens toca escollir els nostres diputats catalans que aniran a defensar Catalunya i llurs Països Catalans a la Vella Europa. Sincerament crec que és un moment crucial per tots nosaltres i quan dic tots és que som tots.
Aquest diumenge, uns 300 milions d'europeus estan cridats a les urnes. Sembla, no obstant, que totes les eleccions en general i aquestes en particular desperten poc interès. Tanmateix, sembla que aquest desencís amb la política segueix una dinàmica creixent, sense que ningú sàpiga quan arribarà al seu màxim.
Segurament Europa ens cau molt lluny perquè se'n parla poc de les moltes directives i reglaments que s'aproven al Parlament europeu (i s'aprovaran o es deixaran d'aprovar en funció de qui conformi aquest Parlament). Ni partits polítics, ni mitjans de comunicació ni ciutadania semblem interessats a generar debats sobre les decisions que pren l'eurocambra, malgrat que algunes són o poden ser de gran trascendència.
Segurament tenen raó aquells qui critiquen els partits per l'excessiu tacticisme, o aquells que creuen que no n'hi ha prou amb donar la paraula al poble cada 4 anys.
Estic convençut que cal aprofundir en el sistema democràtic, creant llistes obertes vinculades als territoris per millorar la identificació de qui vota amb qui és votat. També, donant la veu al poble més sovint que no pas cada 4 anys, de manera que qui vagi a votar palpi millor la utilitat de seu vot. També reconeixent i fent valer el dret a decidir dels pobles.Tot això és cert.
La democràcia que tenim és molt millorable però encara que ho sembli no l'hem tingut sempre. De fet nosaltres fa tot just 30 anys que podem votar els nostres representants polítics (monarquies a banda). Abans molta gent havia estat anys empresonada defensant allò que avui nosaltres menystenim. Diumenge a les urnes hi haurà un reguitzell d'opcions polítiques.
Aquí no val a dir que la política europea no ens afecta o que no ens agrada.
Entre tots hem de fer una societat més justa, més humana, més dialogant i més integradora del que som actualment. La política te que ser un espai de diàleg des de les idees i solucions als problemes que tenim com a societat. Des de un ensenyament amb les millores tecnològiques que necessitem, que siguin reals i que no ens enganyin amb enganyifes d'ordinadors portàtils, que al cap i a la fi primer volen que paguem de la nostre més directe butxaca..
Per un finançament just i europeu que no ens tingui lligats a l'Estat Espanyol i a la seva capital espanyola. Per una sanitat pública, un treball digne i ben remunerat que no sigui la porta d'entrada de polítiques feixistes, que són les que ens han portat a l'actual clima de crisi econòmica i social. Per la nostre llengua que és la catalana que sigui utilitzada amb tota normalitat arreu del continent europeu i mundial.
Per tot això que ús he anat exposant, ús demano que exerciu el vostre dret a decidir a votar.Europa no ens coneix i és el moment de que sàpiguen quin és el nostre poble i de les possibilitats infinites que tenim com a Nació emprenedora i plena de persones que volen fer un món millor.
Evidentment, votar és un dret i no un deure, però és responsabilitat de cadascú votar aquella opció que millor li pugui representar. I qui després de reflexionar-ho cregui que ningú no el pot representar la meva recomanació és que voti en blanc. Però que participi, que hi digui la seva. Perquè el silenci és molt difícil d'interpretar. I perquè els nostres avis i àvies, pares i mares, van lluitar per trencar aquest silenci.
A qui votar?
Jo tinc clar que hi votaré malgrat tot. Amb la pinça al nas si voleu.. Un vot sobiranista Tremosa . I a veure si la propera vegada entenen que a casa podem tenir les diferències que calgui però que de cara enfora hem de fer pinya.

1 comentari:

Anònim ha dit...

No fotis company, sempre he pensat que votar és més un deure que un dret.