dimecres, 5 de maig del 2010

AI QUE PATIREM !!

El titular: "Els grecs porten anys mentint sobre els seus comptes públics... com la majoria d'estats europeus.
El tema de Grècia és "pa' mear y no echar gota", com diuen els espanyols ". El Govern grec ha aprovat un nou pla d'austeritat, el tercer en els últims mesos, per reconduir el seu dèficit pressupostari i garantir el suport financer de la Unió Europea. Les noves mesures suposaran un estalvi de 4.800 milions d'euros.
El cap de govern grec, Giorgos Papandreu, ha informat al seu consell de ministres del dur programa d'austeritat amb què vol salvar el país de la fallida, que inclou pujades d'impostos al consum, congelació de les pensions i retallades salarials . Obviàment els sindicats han anunciat movil•litzacions.
I veient la situació de Grecia que no és massa pitjor que la nostra, o possiblement l'actual Govern espanyol del Sr. Zapatero estigui al nivell del de Grecia i no doni cap garantia ni cap seguretat de ser capaç de reconduir la situació, lo que fa que els especuladors dels calerons es freguin les mans del suc que en trauràn del deute públic espanyol. I no está la situació com per agafar-s'ho en broma, perquè el Govern continua somort sense prendre cap decissió lògica i raonable,i va deixant que passi el temps a veure si el desgavell s'arregla tot sol, que és al màxim a que intel•lectualment poden arribar, molt en la línia dels PIGS (Portugal, Itàlia, Grecia i Espanya) les” joies” de la corona d'Europa.
És cert que ja a finals dels anys '90 els grecs van començar a mentir, per poder entrar a la zona euro i no quedar com uns inútils. Com mentien? com no podia ser d'una altra forma, amb l'ajut d'una entitat financera, de nom Goldman Sachs, que va permetre el govern grec maquillar part del seu deute. La trampa consistia a intercanviar part del deute en euros contra dòlars... amb una cotització falsa, que beneficiava els comptes públics grecs. Naturalment, el banc no és una germana de la caritat: la comissió que es va endur rondava els 300 milions .
No sé perquè imagino, tot i que això no ho sé, que bona part d'aquests calerons devien anar a les butxaques dels quatre capitostes de l'invent...Naturalment, una mentida que perdura en el temps no fa més que engreixar-se, i engreixar-se . Fa sis mesos, el govern grec, amb la mentida a punt d'esclatar-li als nassos, va haver de confessar-se en públic: el seu dèficit fiscal era del 12,5% del PIB, i no del 3,7% que venien anunciant. Conseqüència? doncs que tots a córrer, els alemanys els primers. Parlant d'alemanys, ells tampoc no són cap sant . Ells, com els britànics, els portuguesos i els italians), també van utilitzar els serveis d'entitats financeres com la nombrada, per fer el mateix que els grecs.
Això sí, com a mínim els alemanys poden xulejar, perque al final sempre són ells que acaben treient les castanyes del foc. Per culpa dels diferents focs que han hagut d'apagar en els últims anys, el 57% dels ciutadans d'aquest país diuen que d'ajudar Grècia ni parlar-ne; que a Alemanya hi ha necessitats i que si els grecs són uns tramposos i malbaratadors, que es facin fotre.
No m'estranya, francament, que pensin d'aquesta manera. La cancellera Angela Merkel. mira de convèncer-los que cal ajudar als grecs; el que no diu gaire és que cal fer-ho... perque si Grècia s'enfonsa, amb ella s'enfonsa també algún banc alemany, que ha fet els seus grans negocis amb els rebesnéts d'Aristòtil (Hypo Real Estate, un holding bavarès, la segona institució financera alemanya que més préstecs concedeix, ha invertit uns 10.000.000.000 d'euros a Grècia. No sé si aquesta dada és certa o no ("cuando el río suena..."), però el que em fot més por que una pedregada és sentir al mister ZP dient que el rumor és (literalment) "una auténtica locura".
Les declaracions d’ahir a Brussel-les del senyor ZP no han convençut massa, i és que és molt difícil irradiar credibilitat amb un 21% d’atur i sense idees efectives per reduir-lo.Porta anys dient mentides. Primer perquè venien les eleccions. Després per que no li fessin una vaga (que probablement ja s'hauria fet en repetides ocasions a aquestes alçades si governessin els altres sapasstres). I ara per la presidència europea.
I després que? L'economia d'Espanya va a la deriva però... quines corrents socials i econòmiques es mobilitzen per forçar una reacció del Govern? On són els sindicats? Sembla impossible que tanta gent accepti viure en la mentida. I en Zapatero vol passar a la història com l’home a qui mai no li han fet una vaga general. De fet, passarà als llibres de text com el pitjor primer ministre espanyol des del 1982. S’ho haurà guanyat.
Tornant al nostre problema, mai tan pocs havien fet tant de mal a un país, com el Govern del Sr. Zapatero i els seus filemons, i com sempre els qui acabarem de pagar els plats trencats de la seva incompetència de la nostra butxaca serem els de sempre.
El greu, és que a Espanya no hi ha alternatives, malament amb el PSOE i malament amb el PP.En fi, seguirem atents als esdeveniments. Problemes i més problemes de molt difícil solució.