divendres, 27 de febrer del 2009

ELECCIÓNS A EUSKAL HERRIA i GALIZA

Aquest cap de setmana arriben eleccions al País Basc i a Galiza.
Les enquestes són negatives pels partits nacionalistes malgrat que fins diumenge tot està encara per veure.
A Galiza no m'agrada la coalició PSOE-BNG, trobo Pérez Touriño molt fluix, un personatge fosc, poc carismàtic, estil Montilla... però malgrat tot, és l'única alternativa de govern que pot permetre el nacionalisme gallec influïr des de dins. Tampoc no sé fins a quin punt Anxo Quinana aconseguirà capitalitzar les aportacions del BNG a la Xunta, ja que en aquests casos, sovint qui ostenta la presidència hàbilment suma més vóts que el soci petit de govern. Crec no obstant, que el BNG hauria de jugar un paper influent al Parlament Gallec sense posicionar-se tan clarament amb el PSOE. D'aquesta manera respectaria al guanyador de les eleccions i per altra banda tindria més força per exigir determinades polítiques. Per últim, la sorpresa pot ser que la dóni el candidat popular Núñez Feijoo, qui es presenta com el recanvi de Fraga en una Galiza tradicionalment conservadora. Tot i així, o Núñez Feijoo guanya per majoria absoluta, o seguirà presidint l'oposició gallega. Pot donar sorpreses.
Per altra banda, a Euzkal Herria Ibarretxe estic convençut que aguantarà amb un lleuger retorcés d'1 o 2 diputats com a màxim (cosa que a efectes de diputats de PNB es mantindran ja que a les darreres eleccions anàven en coalició amb EA). Malgrat ser en aquests moments l'únic candidat assenyat per liderar els interessos bascos, Urkullu hauria d'anar pensant en un recanvi per a les eleccions del 2013, ja que Ibarretxe acumularà fins llavors 14 anys al capdavant de la lehendakaritza. Patxi López, segueix la doctrina socialista de fer-se el simpàtic i seguir obeïnt ordres espanyoles, amb lo qual, potser pugi en diputats, però menys del que imaginen.
La situació econòmica espanyola i la gestió nefasta de Zapatero juguen a la seva contra. A Euzko Alkartasuna no li sé veure quins pronòstics tindrà, tot i que crec que els resultats d'Unai Ziarreta seran modestos però potser necessaris per repetir el tripartit basc malgrat que aquests resultats seran amenaçats per la candidatura fresca d'Aralar. En aquest sentit Aintzane Ezenarro possiblement capitalitzi vót de Batasuna (malgrat que el vót abertzale es concentri en el vót en blanc), d'EA i del PNB, amb lo qual la incògnita està servida amb números per obtenir representació a la cambra basca. Javier Madrazo mantindrà el vót fidel del comunisme federalista del País Basc. No crec que dóni sorpreses. I per la part popular Antonio Basagoiti mantindrà els diputats que té el PP. Potser incrementi lleugerament algun diputat, proporcionalment més que el PSOE de López.
En qualsevol cas, res està servit i tot està per veure. El partit del Vot en Blanc és el de la pujada més important en intenció de vot, però per desgràcia és la menys analitzada pels polítics i la que menys es tindrà en compte. I diumenge desxifrarem tots aquests enigmes.Bon cap de setmana,

1 comentari:

Anònim ha dit...

"L'esposa de l'exconseller en cap de la Generalitat i actual director de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, va realitzar el 2007 l'estudi 'Ciutadania: Concepte i dimensions' a petició de l'Institut Català de la Dona (ICD), òrgan depenent de la Conselleria d'Acció Social i Ciutadania, dirigida llavors, i ara, per ERC, segons publica ABC. Montserrat Palau està vinculada al Grup Dones i Treballs de Ca la Dona. La Generalitat va pagar per 3.480 euros per aquest treball de 22 folis, a que ha tingut accés ABC i que reprodueix discursos i debats coordinats per diverses entitats feministes.
L'objecte de l'estudi, segons indica en la presentació, era "l'anàlisi de la idea de ciutadania, les diferents dimensions del concepte, així com la importància que té per a l'anàlisi social des d'una perspectiva de ciutadania". A continuació, es transcriuen dos debats coordinats per l'Assemblea Feminista de Madrid titulats "Ciutadania i polítiques públiques" i "Ciutadania, identitat i mística del ciudat"; un organitzat per Dones x Dones titulat "Ciutadania i conflictes bèl·lics"; un altre coordinat per Dones i Treballs amb el nom "Ciutadania i sostenibilitat"; el coordionat per Ewaiso E´pola amb el títol "Ciutadania i immigració", i el debat organitzada per Tamaia "Ciutadania i violència".
Aquest treball forma part dels 1.583 informes encarregats pel tripartit al llarg de 2007 i el cost total del qual ascendeix a 31 milions d'euros. No és la primera vegada que l'esposa de Bargalló apareix en els llistats d'informes sol·licitats per l'oposició per a investigar el motiu i abast dels mateixos. El president del grup parlamentari del PP, Daniel Sirera, va desvetllar fa tres anys que l'ICD va encarregar a Palau el 2004 l'informe "Assessoramentrni redacció d'un pla d'igualtat", que va costar 1.620 euros.
L'any següent, el Govern va pagar a l'esposa de Bargalló i a altres quatre persones més un total de 5.728 euros per elaborar els textos i les il·lustracions d'una exposició de Frederica Montseny Montserrat. El 2005, la Fundació Universitat Rovira i Virgili-Grece (Montserrat Palau és membre de l'equipo investigador del grup Grec) va elaborar per 10.764 euros el "Llibre blanc dels estudis de dones en les universitats catalanes".

(e-noticies)