dimarts, 16 de setembre del 2008

Miscel·lània

Ha fet fallida Lehman Brothers, una entitat bancària de la qual, sincerament, mai no n'havia sentit a parlar. Suposo que molts de vosaltres, lectors i lectores, tampoc. Tanmateix, es veu que es tractava del "quart banc d'inversió més gran dels EUA", segons l'Avui, i tots els mitjans -és clar- ja s'estan encarregant que aquesta crisi borsària mundial retroni per arreu i posi els pèls de punta i la pell de gallina a profans en macroeconomia.
Aquest matí, a la ràdio, establien certes comparacions amb la situació econòmica actual i el fatídic crack de 1929. Sembla que el capitalisme ha agafat una forta galipàndria.
A l'Estat espanyol, mentrestant, les coses segueixen igual. La nostra peculiar democràcia segueix la cursa d'obstacles legals (que no legítims) imposats per un poder judicial massa polititzat i poc independent.
L'última mala notícia és la il·legalització i dissolució d'un altre partit polític, Eusko Abertzale Ekintza (Acció Nacionalista Basca), deixant, per tant, un 15% de l'electorat basc sense representació política. És certament trist que en aquest Estat de Dret sigui tan relativament fàcil això d'il·legalitzar partits polítics i de tancar diaris. No em negareu pas que recorda vagament al que expliquen els nostres avis i les nostres àvies sobre temps passats; quan les formacions polítiques eren totes il·legals i quan la censura aixafava el més lleu indici de llibertat d'expressió.
I per acabar, un parell de coses "curioses" que vaig llegir ahir tot navegant per la xarxa.
La primera és que el senyor Juan Carlos Moreno Cabrera, catedràtic de lingüística a la Universidad Autónoma de Madrid, ha dit el que tothom sap però molts intenten ocultar: que el nacionalisme espanyol és el més excloent i que l'únic nacionalisme lingüístic que existeix a l'Estat és l'espanyol. Podeu llegir l'entrevista que li van fer a El Periódico; aquesta altra publicada a Ràdio Catalunya; i si en voleu més també teniu el llibre que ha publicat, titulat El nacionalismo lingüístico (Ed. Península). A mi, personalment, m'ha sobtat força això de veure un catedràtic espanyol dient totes aquestes coses (si fins i tot opina que el castellà no s'hauria d'ensenyar a les escoles catalanes!). Deu ser cert això de que tota regla té la seva excepció?
I parlant d'excepcions, llegiu aquesta notícia a la qual he arribat via Directe!cat. Algú ha cremat una bandera espanyola i no ha estat ni a Catalunya ni a Euskal Herria; ha estat a Zamora! Tanmateix, en cap web de notícies s'hi esmenta el motiu que portà el jove a rostir l'estanquera. S'estarà posant de moda això de cremar drapets imperials?