dimecres, 24 de setembre del 2008

Com un lleó o com una guineu.

El president Montilla s’ha compromès a no permetre el mal acord de finançament que, segons ell, els independentistes d’ERC i de CiU desitgen per justificar la separació d’espanya. Anem força bé.
Fa uns anys, l’enemic a demonitzar era el nacionalisme, ara ja és l’independentisme. Tinc curiositat per veure fins on seran capaços d’arribar els suposats demòcrates espanyols a mesura que caiguin les màscares. Què diran quan els catalans s’atreveixin a dir que no els cal cap més raó per defensar la llibertat del seu país, que la llibertat mateixa?
Si en els bons temps de Pujol el nacionalisme català es va arribar a comparar amb el nazisme, quines metàfores buscaran per criminalitzar l’independentisme?
Ara resulta que els col·lectius que ja lluitaven per un finançament just quan el president encara defensava l’espoli tradicional, ara volen un mal acord?
A mi em sembla que el president només mira d’augmentar el dramatisme de la negociació per dissimular que, en realitat, l’acord ja el té pactat. Tot aquest teatre de l’enfrontament és peixet que li donen a Madrid per ajudar-lo a tapar les inconsistències d’un Estat de dret que només serveix per recaptar impostos i minoritzar cultures. D’aquí a uns mesos veurem el president presentant un finançament a so de bombo i platerets que serà pura caritat per anar passant fins a la pròxima crisi. No entenc per què no canvia de bàndol ara que encara hi és a temps; per què no deixa de fer de Pepe Goteras de Madrid i fa, per fi, de president de Catalunya.
Bàsicament, hi ha dues formes d’exercir el poder: la força i la persuasió. És el que Maquiavel li explica al príncep quan li diu que pot governar de dues maneres, o bé respectant la llei o bé saltant-se-la a la torera. No hi ha una forma millor que l’altre, ni es tracta d’escollir una opció per especialitzar-se; sinó de gestionar amb intel·ligència les dues possibilitats sense quedar atrapat en cap de les dues. El governant, li explica Maquiavel al príncep, traurà partit del seu poder en la mesura que sàpiga governar com un lleó o com una guineu, segons l’ocasió ho demani.
La persuasió sol servir per legitimar la llei; la força per canviar-la.
I tot el joc és aquest. Com que la gent creu en la moral, i en els bons i en els dolents, la política sovint només és un joc de pòquer per deixar en evidència les febleses de l’adversari, a còpia d’amagar les pròpies.

El final d’Aznar és un exemple de què passa quan no es gestiona bé la naturalesa dual del poder. El curs polític que comença estarà especialment marcat per aquest joc, i la seva evolució dependrà de l’habilitat amb què cada líder polític es redefineixi. Rajoy, per exemple, comença a fer cara de xaiet, un cop ha comprovat els límits de la tàctica del lleó. A Zapatero, en canvi, cada dia se li veuen més les orelles i els ullals, i sembla haver-se ficat en un carreró sense sortida.
La comèdia tradicional del catalanisme també fa aigües.
Des dels bons temps de Pujol, que era un llop disfressat de xai, la comèdia del país pactista i dialogant està esgotada. El pactisme, que fins fa uns anys afavoria Catalunya, que fins fa uns anys servia per anar esgarrapant poder al lleó, actualment afavoreix espanya.
La gran victòria de Zapatero ha consistit a consolidar el famós constitucionalisme no nacionalista d’Aznar a còpia de mentir sistemàticament. En comptes de fer polítiques per decret com el PP, ha optat per fer trampes descaradament, i així ha col·lapsat la tradicional tàctica catalana de la guineu, cosa que el temps dirà si és un negoci.
Ara, per evitar la desfeta, Catalunya forçosament haurà de canviar de guió i de rituals. Els polítics catalans hauran d’aprendre, quan a Madrid apel·lin a la solidaritat, a respondre apel·lant a la llibertat. Consolidada la democràcia, i acomplerts els objectius civilitzadors del catalanisme, ja fa un temps que el gran repte que els nostres polítics és el d’orquestrar noves formes de resposta i de relació amb el poder central. El marc actual no dóna per més tàctiques defensives. Cal crear una política de l’enfrontament que deixi en evidència el fons antidemocràtic de la subordinació a Madrid. Cal demostrar que l’únic destí dels catalans no és el de pactar sempre, ni que sigui per donar valor al nostre pactisme. Cal inventar-se, suposant que no existeixi, un lleó català.
En cas contrari, allunyat el perill de cops d’estat i feta la integració europea, l’espoli fiscal i l’ incompliment de l’estatut aviat diran tan poc a favor de Catalunya com d’espanya.
Vull dir que a més d’empobrir el país materialment l’empobriran espiritualment perquè es pot demanar a la gent que defensi un país vençut però no pas un país covard i que es deixa prendre el pèl.
Ja he dit que la gent creu en la moral. I, encara que sembli mentida, cap líder ni cap causa, ni cap país, no valen res, ni tenen cap poder, si no representen un ideal de dignitat humana.
Per això encara progressem, ni que sigui poc.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Trist paper dels mitjans de comunicació, o no.......en el fons, són empreses que segueixen les ordres del poder econòmic i polític..

Anònim ha dit...

Penso que no hem ni de complicar ni de facilitar, només respectar el ritma de cadascú.

I qui es vulgui afegir a la lluita sabrà,crec jo, com fer-ho.

Anònim ha dit...

El discurs dels partits catalanistes, tant el soberanista de CiU com l’independentista d’Esquerra, ha arribat al seu esgotament.

Anònim ha dit...

jo de l'Àrtur Mas i CIU, començaria a preparar-me per dir NO al nou model de finançament. Amb la sucursal de la secta treballant-se la baixada de pantalons i els perturbats mentals de la cúpula d'ERC donant-los cobertura, la cosa ja fa una ferum que tomba d'esquena.
Si vol conservar una mínima opció de ser president no m'entra al cap res més que no sigui un NO rotund i encara més tenint en compte que CIU està en boles institucionalment parlant i que allò del pragmatisme que es pot vendre des del Govern, de l'oposició estant, seria directament passerellisme.
Per tant Àrtur & CIU, tranqui. Que no hos acoquinin la conxorxa tripartita en marxa i que ahir ja va fer que sortissin a l'uníson primer el palanganes del Labordeta català donant llarga vida al tripi i just després el venut d'en Castells escampant merda sobre la cabana.
Això és un déjà vu, una película suada amb un final que tots coneixem. Només cal recordar quan es debatia el títol financer de l'Estatut al Parlament, amb la Secta apretant d'una banda i la Palangana bis rebaixant-se nauseabundament perquè t'empassessis un model inferior al que finalment va sortir. Llàstima que després te'l fumessis.
Però la primera era la bona, Àrtur,i companys de CIU, recorda-ho ara que aquesta xusma torna amb la mateixa cantarella.
A més, teniu trumfos. Començant per posar a prova als de la Palangana bis, més desorientats que un fill de puta buscant la partida de naixement. Van ser ells els que van perjurar que sense vosaltres no abonarien l'enculada de la Secta. I perquè ho van fer?
I perquè ho van dir? Doncs perquè malgrat tot el que es vulgui dir de nosaltres, només un finançament amb el segell de CiU pot ser vist per l'electorat que vota catalanísticament com alguna cosa mínimament presentable. Perquè saben que el segell Secta, fins i tot contorsionant-se al límit, no computa a aquests efectes.
Perquè aquest electorat, i no el que votarà el sofà o espantaocells de torn, és el que tu heu de guanyar per governar.
I això els tarugos de la cúpula d'ERC, orfes d'estratègia,i de dignitat ni res que se li assembli, ho saben de primera mà i per això volen a CIU dins de l'acord SI o SI per fer digerible la seva enèssima traïció.
Salut.

Anònim ha dit...

La nova posició del PP de Catalunya respecte el finançament: Encara no he vist ni sentit ningú que ho comentés, però crec que les declaracions de l'altre dia de l'Alícia Sánchez-Camacho tenen una jugada mestra amagada (per al seu partit, és clar) que poden sacsejar el panorama polític català.
En concret, deia que el finançament de Catalunya s'ha de resoldre a banda de l'Estatut. Això implica que:
a) hi hagi o no hi hagi Estatut, el PPC creu que Catalunya ha de millorar el seu finançament; caram, tot un canvi!
b) que si el TC tomba l'Estatut, el PPC es quedarà sol liderant la defensa de la millora del finançament català, perquè la resta de partits, que l'han vinculat a l'Estatut, estaran segurament un temps bramant contra aquesta decisió, a més de desorientats i intentant recomposar estratègia i discurs. El PPC podrà seguir amb el seu discurs immutable i guanyarà credibilitat i potser forçarà a que altres forces polítiques s'hi acabin arrenglarant, més o menys a repèl, sempre i quan des de Madrid no els aixafin la guitarra amb els estirabots de costum. Serà interessant de veure què passa.

Anònim ha dit...

Ja fa temps que s'ha acabat la broma. Ara toca anar a per a totes d'allò que ens pertoca i espero que els polítics que ens representen, començant pel president Montilla, no afluixin ni un milímetre.

Anònim ha dit...

No solament el nostre sentiment nacional ha sobreviscut a l’ocupació espanyola durant quasi bé tres-cents anys, si no que quan més fort ens peguen més tossuts ens mantenim nosaltres.
A la invasió cultural del gegant veí hi hem respost a vegades amb intel·ligència i d’altres amb massa cor, potser per això ens tenen tanta mania, Catalunya per espanya deu ésser un cas singular i sobretot, emprenyador.