dimarts, 20 de gener del 2009

BUSHISME

En el seu discurs de comiat, Bush fill ha deixat anar una de les seves frases lapidaries:
“Vaig fer el que vaig pensar que era correcte. Pot ser que no estiguin d'acord amb algunes decisions difícils que vaig prendre. Però espero que estiguin d'acord que vaig estar disposat a prendre les decisions difícils”
Dit d'altra manera: l'important és tirar pel dret independentment de quines puguin ser les conseqüències. En definitiva, política del salvatge oest, amb la pistola sempre fumejant, i demà serà un altre dia. Trist i desastrós legat per a Obama a qui li pertocarà la feixuga tasca d'intentar reconstruir, damunt les cendres, tot allò que el darrer president republicà ha destrossat.
Com a succeït amb els anteriors inquilins de la Casa Blanca, la història jutjarà a George W. Bush, però és dubtós que la perspectiva dels anys modifiqui el consens actual entorn el caràcter molt negatiu del seu llarg mandat. I és més que improbable que Bush deixi d'ocupar les primeres posicions en el rànquing de presidents més ridiculitzats de la història.
De fet, tot i haver estudiat a Yale i tenir en el seu currículum un master (MBA) per l'escola de negocis de Harvard, ja existeix un terme que defineix les seves constants ficades pota, bajanades i errors gramaticals i semàntics: el bushisme.

George W. Bush, governador de Texas:

“He parlat amb Vicente Fox, el nou president de Mèxic, per a disposar de petroli per enviar a Estats Units. Així no dependrem del petroli estranger” (primer debat presidencial, 10 de març de 2000)
“És evident que es tracta d’un pressupost. Conté un piló de números” (Reuter 5 de maig 2000)
“Hem perdut molt de temps parlant d'Àfrica amb justícia. Àfrica és una nació que sofreix una increïble malaltia" (roda de premsa, 14 de setembre de 2000)
“Moltes de les nostres importacions vénen d'ultramar" (NPR's Morning Editing, 26 de setembre de 2000)
"Sé que els éssers humans i els peixos podran coexistir en pau" (Saginaw, Michigan, 29 de setembre de 2000)

George W. Bush després de guanyar les primeres eleccions

“La cosa més gran d'Amèrica és que cadascú hauria de votar”. (Austin, 8 de desembre de 2000)
“El gas natural és hemisfèric. M'agrada anomenar-lo hemisfèric en la naturalesa, perquè és el producte que podem trobar en el veïnat” (Austin, 20 de desembre de 2000)
“Segueixo confiant en la Linda. Serà una bona Secretària de Treball. Pel que he llegit als dossiers de premsa, està perfectament qualificada” (Texas, 8 gener 2001)
“Hauria de preguntar-li al que em va fer la pregunta. No vaig tenir oportunitat de preguntar-li al que em va fer la pregunta. De quina pregunta es tracta?” (Austin, Texas, 8 de gener de 2001)

George W. Bush, president

“Sé que a Washington hi ha moltes ambicions. És natural. Però espero que els ambiciosos s'adonin que és més fàcil triomfar amb un èxit que amb un fracàs» (entrevista a l'Associated Press, 18 de gener de 2001)
“És important entendre que hi ha més intercanvis comercials que comerç” (Cimera de les Amèriques, Quebec City, 21 d'abril de 2001)
“Sé el que crec. Seguiré expressant el que crec i el que crec. Crec que el que crec és correcte.” (Roma, 22 juliol de 2001)
“Sens dubte, en el moment en que em van elegir, els núvols de l’horitzó van venir directament cap a nosaltres” (Washington D.C. 11 maig de 2001)
“Estem obstinats a treballar amb ambdues parts per a dur el nivell de terror a un nivell acceptable per a ambdues parts” (Washington, 2 de desembre de 2001).
“Ja fa un segle i mig que Amèrica i Japó formen una de les aliances més grans i duradores dels temps moderns. D'aquesta aliança va sortir una era de pau en el Pacífic” (Tòquio, 18 de febrer de 2002)
“El sistema d'educació pública és un dels fonaments de la nostra democràcia. Després de tot, és on els nens d'Amèrica aprenen a ser ciutadans responsables, i aprenen les habilitats necessàries per a aprofitar els avantatges de la nostra societat oportunista” (15 de maig de 2002)
“La guerra del terror assenyala Sadam Hussein donada la natura de Sadam Hussein, la història de Sadam Hussein i la seva predisposició a terroritzar-se a ell mateix” (Michigan, 29 gener 2003)
“Considero que la guerra és un lloc perillós” (Washington D.C., 7 de maig de 2003)
“En primer lloc, deixi’m dir-los que els pobres no són necessàriament assassins. Que no siguis ric no vol dir que tinguis propensió a l’assassinat” (Washington D.C. 19 de maig de 2003)
“Els nostres enemics son innovadors i compten amb recursos, nosaltres també. Mai no deixen de pensar en noves maneres de perjudicar el nostre país i la nostra gent, nosaltres tampoc” (Washington, D.C. 5 d'agost de 2004)
“Hi ha molts metges bons que han tancat les consultes. Molts ginecòlegs ja no poden practicar el seu amor amb les dones d’arreu del país” (Missouri, 6 de setembre de 2004)
“L’ambaixador i el general m’han informat que la vasta majoria dels iraquians volen viure en pau, en un món lliure. I nosaltres trobarem aquesta gent i la farem comparèixer davant la justícia” (Washington D.C. , 17 de setembre de 2004)
“Saben una cosa? Una de les tasques més dures a les que m’enfronto és com vincular Iraq i la guerra contra el terror” (Washington D.C., 6 de setembre de 2006)
“El fet és que molts dels informes que tenim a Washington no se’ls llegeix mai ningú. La mostra de la importància d’aquest és que jo me’l vaig llegir, i en Tony Blair també” (Washington D.C., 7 de desembre de 2006)
“Ja farà temps que seré mort quan algun espavilat imaginarà el que va passar dins d’aquest Despatx Oval” (Washington D.C., 12 de maig de 2008)

De qui riurem ? I com diuen als USA, Déu beneeixi Obama.

1 comentari:

Anònim ha dit...

El mal son no dura tota la vida.